Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як ФОП знімається з обліку платників ЄСВ при припиненні незалежної професійної діяльності

21 січня 2021, 17:30
505
0
Реклама

Як відомо, самозайнятими особами для цілей оподаткування також є незалежні професіонали, що реалізують себе у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності. Сюди ж належить діяльність лікарів, приватних нотаріусів, приватних виконавців, адвокатів, арбітражних керуючих, аудиторів, бухгалтерів, оцінювачів, інженерів чи архітекторів, осіб, зайнятих релігійною та іншою подібною діяльністю.

Найбільш заповзяті самозайняті особи можуть при цьому ще й реалізовуватися як підприємці.

У разі ж прийняття рішення полишити лави самозайнятих і займатися ділом лише у статусі ФОПа - у такому випадку йде мова про зміни в облікових даних платника.

Тож особа, яка припиняє здійснення лише незалежної професійної діяльності та при цьому не припиняється її державна реєстрація як ФОП, подає заяву формою № 5-ОПП "зміни", копію документа, який підтверджує припинення (зупинення) незалежної професійної діяльності.

Заява ж про зняття з обліку платника єдиного внеску за формою 7-ЄСВ до контролюючого органу не подається.

Докладніше про тонкощі буття незалежних професіоналів читайте в статті "Реєстрація незалежної професійної діяльності в Україні" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся тестовим доступом або придбайте бухгалтерський cервіс "Інтербух".

Джерело: ІПК ДПС від 02.11.2020 р. № 4504/ІПК/99-00-04-05-03-06

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини