Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Звільнені держслужбовці мають двічі подати антикорупційну декларацію — НАЗК

Реклама

В НАЗК наголошують, що стартувала річна кампанія із антикорупційного декларування за 2020 рік.

Проте подати антикорупційну декларацію треба не тільки особам, які наразі працюють на публічній службі, але й колишнім посадовцям, які звільнилися у 2020 році.

Для звільненої з публічної посади особи передбачено подання декларацій двох типів - перед звільненням та після звільнення.

Читайте: НАДС пояснило процедуру звільнення держслужбовців ліквідованих райдержадміністрацій.

Декларацію перед звільненням подають впродовж 20 робочих днів з дня звільнення. Вона охоплює період, який не був охоплений деклараціями, які подавались раніше.

Враховуйте, якщо, приміром, дата звільнення держслужбовця 31 січня 2021 року, тоді до звільнення потрібно подати щорічну декларацію за 2020 рік, і лише потім подати декларацію перед звільненням, яка охоплюватиме період із 01.01.2021 року по 31.01.2021 року.

Декларацію після звільнення подають на наступний рік після звільнення у період з 1 січня по 31 березня наступного року після звільнення.

Проте декларацію після звільнення не подають, якщо до 1 квітня наступного року після звільнення з посади суб'єкт декларування знов розпочинає діяльність, пов'язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, і подаватиме щорічну декларацію.

Також передбачені випадки, коли декларацію перед звільненням та після звільнення не подають:

1. Якщо особа перестає бути суб'єктом декларування, наприклад, згідно зі змінами, внесеними до закону, чи у зв'язку зі зміною статусу юрособи публічного права на юрособу приватного права. В цих випадках особа втрачає статус суб'єкта декларування і вимоги фінансового контролю більше не поширюються на неї.

Наприклад, помічники суддів були суб'єктами декларування у період з 18.10.2019 року по 24.10.2020 року. Але після 24.10.2020 року помічники суддів, а також особи, які звільнилися з цієї посади, не зобов'язані подавати декларації будь-якого типу.

2. У разі переведення держслужбовця на іншу посаду держслужби. Звільнення особи за переведенням або в разі, якщо особа стала переможцем конкурсу й у зв'язку з цим звільнилася з роботи в одному органі і прийнята на роботу в інший орган наступного робочого дня (без врахування вихідних днів), не вважають припиненням діяльності, пов'язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

3. Коли особа обіймала одночасно дві посади, що зумовлювали обов'язок подати декларацію, але протягом року особа звільнилася або іншим чином припинила перебувати на одній із таких посад.

Не встигаєте за змінами законодавства? Liga360 інформуватиме вас автоматично. Налаштуйте Smart-сигнали, щоб відстежувати всі податкові й бюджетні зміни. Отримуйте сповіщення не лише про НПА в цілому, а й правки в окремих абзацах. Щоб спробувати всі функції Liga360: Бухгалтер замовте тестовий доступ.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини