Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінено умови кредитування малого та середнього бізнесу і під іпотеку

Реклама

Постановою Правління НБУ від 26 січня 2021 року № 8 затверджені зміни до Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями.

По-перше, Нацбанк розширив коло позичальників, оцінку кредитного ризику яких можна буде робити за спрощеною процедурою, тобто базуючись на стані обслуговування ними боргу. За спрощеною процедурою будуть оцінюватися кредити, у тому числі іпотечні, які не перевищують 0,1% основного капіталу банку.

По-друге, для іпотечних кредитів Національний банк дозволив враховувати доходи членів родини боржника - фізичної особи під час оцінки його фінансового стану. Також банкам надано право не здійснювати огляд стану житлової іпотеки фізичної особи за наявності договору обов'язкового страхування такої іпотеки.

По-третє, банкам надано право визначати клас боржника, який належить до групи юридичних осіб під спільним контролем, з урахуванням класу групи, визначеного на підставі кредитного рейтингу її материнської компанії/контролера за міжнародною шкалою.

По-четверте, Національний банк знизив значення нижньої межі діапазону PD (ймовірність дефолту) під час розрахунку розміру кредитного ризику за кредитами боржників - юросіб на груповій основі - до рівня 0,005, що є аналогічним нижній межі діапазону, встановленого для оцінки на індивідуальній основі.

Оцініть переваги професійного рішення Liga360 для бухгалтерів. Контролюйте звітність, сплату податків, економте час пошуку типових договорів і форм, слідкуйте за змінами законодавства. Вирішуйте будь-які робочі завдання з модулем “Ситуації для бухгалтера” та консультаціями експертів. Тестовий доступ до Liga360:Бухгалтер можна замовити тут.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини