Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На винагороду за ЦПД з іноземцем нараховують ЄСВ — пояснює ДПС

Реклама

Підприємство звернулося за консультацією до податківців з приводу нарахування ЄСВ на винагороду, виплачену іноземним громадянам, які працюють на умовах ЦПД.

ДПС відсилає до норм Закону України "Про міжнародне приватне право" від 23.06.2005 р. № 2709-IV (далі - Закон № 2709) згідно якого трудові відносини іноземців та осіб без громадянства, які працюють в Україні, не регулюються правом України в разі, якщо:

1) іноземці та особи без громадянства працюють у складі дипломатичних представництв іноземних держав або представництв міжнародних організацій в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України;

2) іноземці та особи без громадянства за межами України уклали з іноземними роботодавцями - фізичними чи юридичними особами трудові договори про виконання роботи в Україні, якщо інше не передбачено договорами чи міжнародним договором України.

Натомість у питаннях сплати ЄСВ треба керуватися нормами Закон України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Застрахованою особою виступає фізособа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов'язковому державному соцстрахуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку ЄСВ (п. 3 ч. 1 ст. 1 Закону № 2464). А підприємства, які використовують працю фізичних осіб на умовах ЦПД, є платниками ЄСВ.

Тому сума винагороди, виплачена фізособі - іноземцю, який працює на умовах ЦПД, укладеного відповідно до законодавства України, є базою нарахування ЄСВ.

Якщо ЦПД укладений за межами України відповідно до законодавства іншої держави, то сума винагороди, виплачена фізособі - іноземцю, не є базою нарахування ЄСВ.

Джерело: ІПК ДПС від 20.01.2021 р. № 233/ІПК/99-00-04-03-03-06.

Ознайомтеся зі статтею "Чи можна встановлювати й виплачувати зарплату в інвалюті" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух". Скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом або придбайте бухгалтерський cервіс "Інтербух".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини