Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банки приймають пошкоджені та зношені банкноти іноземної валюти — НБУ

Реклама

НБУ знову звернув увагу на те, що відповідно до законодавства України він не здійснює будь-які валютно-обмінні операції для фізосіб, в тому числі з обміну банкнот іноземних валют.

Це стало реакцією на численні запити та скарги від громадян стосовно відмови банків в прийманні при валютно-обмінних операціях зношених та пошкоджених банкнот іноземних валют. Зокрема, працівники банків відмовляють громадянам в прийманні таких банкнот та рекомендують їм звертатись до НБУ

У листі НБУ від 27.01.2021 р. № 50-0006/6961 відсилають до Положення про структуру валютного ринку України, умов та порядку торгівлі іноземною валютою та банківськими металами на валютному ринку України, затвердженого постановою Правління НБУ від 02.01.2019 р. № 1.

Це Положення передбачає, що банкам, небанківським установам заборонено встановлювати обмеження щодо номіналу та року емісії банкнот іноземної валюти, які є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держави, з якою здійснюються валютно-обмінні операції.

Банки, небанківські установи приймають банкноти іноземної валюти, які за дизайном і елементами захисту повністю відповідають зразкам та описам, що наведені на сторінках офіційних сайтів центральних/національних банків іноземних держав, і не мають ознак зношення або набули під час обігу одну чи кілька ознак зношення, визначених у додатку до Положення № 1.

Водночас рішення про ступінь зношеності банкнот іноземної валюти приймає працівник каси, як установи, що проводить валютно-обмінні операції.

Ознаки зношення та пошкодження банкнот іноземної валюти, які приймаються у касах банків/небанківських фінансових установ на інкасо, визначені в Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні.

Як не помилитися з даними контрагентів? З рішенням Liga360: Бухгалтер. Перевіряйте постачальників, клієнтів, контрагентів. Дізнавайтесь код ЄДРПОУ, адресу реєстрації, статус платника ПДВ. Щоб скористатись усіма перевагами Liga360 для бухгалтерів замовте тестовий доступ.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини