Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може ФОП-пенсіонер скасувати раніше подану звітність з ЄСВ

Реклама

В ДПС відповіли, чи буде нести відповідальність ФОП - пенсіонер за віком або особа з інвалідністю, які помилково у додатку 5 до Звіту з ЄСВ визначили зобов'язання та забажали скасувати подану звітність.

У такому випадку суми ЄСВ сплачуються на загальних підставах та не підлягають скасуванню. Якщо ж несвоєчасно буде сплачено самостійно визначене зобов'язання, тоді перелічені особи будуть нести відповідальність відповідно до ст. 25 Закону № 2464.

ФОП, у тому числі спрощенці, звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли пенсійного віку, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Проте у разі самостійного визначення бази нарахування ЄСВ перелічені ФОП подають до контролюючих органів Звіт з ЄСВ самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 201.09 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Також читайте статтю "Єдина звітність ПДФО/ВЗ + ЄСВ: до чого готуватися" у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН. Для доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть оформити заявку та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини