Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Позапланова перевірка Держпраці не може проводитись за зверненням податківців — Верховний Суд

Реклама

Ані у Законі України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" від 05.04.2007 р. № 877-V (далі - Закон № 877), ані у іншому Законі, як акті аналогічної юридичної сили, не передбачена така підстава для позапланової перевірки, як за зверненням юридичної особи - вказує Верховний Суд у постанові від 09.02.2021 р. у справі № 822/620/17.

В цій справі ФОП намагався оскаржити рішення про позапланову перевірку регіонального управління Держпраці та накладання штрафу за офіційно неоформлених працівників.

В касаційні скарзі позивач посилався на те, що позапланова перевірка призначена із порушенням законодавства. Серед підстав для проведення позапланового заходу, які визначені у ст. 6 Закону № 877, не передбачено звернення податкової інспекції.

Тому суд, проаналізувавши ст. 6 Закону № 877, робить висновок, що орган Держпраці при фактичному здійсненні такої перевірки вийшов за межі своїх повноважень, оскільки ст. 6 Закону № 877 містить вичерпний перелік підстав для проведення позапланових перевірок контролюючими органами.

Серед таких - обґрунтоване звернення фізичної особи про порушення суб'єктом господарювання її законних прав.

Однак про те, що позапланові перевірки проводяться за зверненнями фізичних та юридичних осіб про порушення суб'єктами господарювання вимог законодавства про працю та за наявності згоди Держпраці України на їх проведення, вказано у підзаконному нормативному акті.

Тому суд доходить висновку, що в розумінні рішення КСУ від 09.07.1998 р. № 12-рп/98 підзаконний акт не може застосуватись всупереч Закону № 877, встановлюючи додаткову підставу для проведення перевірки, що заборонено безпосередньо положеннями ч. 2 ст. 6 цього Закону.

Як результат - колегія суддів вказує, що підставою для проведення перевірки стало повідомлення від ДПІ, проте його не можна співставити з будь-якою підставою для позапланової перевірки, передбачених ст. 6 Закону № 877.

Вибирайте сервіс CONTR AGENT, щоб перевірити, чи потрапила ваша компанія в план перевірок контролюючих органів.

Із судовою практикою допоможе система VERDICTUM, яка містить більш ніж 70 млн. судових рішень. Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини