Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Забезпечення – тема номера видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Реклама

На деяких суб'єктів господарювання поширюються вимоги щодо необхідності проведення рекультивації земель. У цьому випадку підприємства створюють в обліку забезпечення під демонтаж і рекультивацію земельних ділянок. Особливостей проведення цієї процедури в НП(С)БО майже не описано, тому зазвичай виникають запитання.

Хто проводить заходи з рекультивації земель

Питання, пов'язані з проведенням рекультивації земель, регламентує Закон № 962. Зокрема, за нормами ст. 52 Закону № 962 рекультивації підлягають землі, які зазнали змін у структурі рельєфу, екологічному стані ґрунтів і материнських порід та в гідрологічному режимі внаслідок проведення гірничодобувних, геологорозвідувальних, будівельних та інших робіт.

Під час проведення гірничодобувних, геологорозвідувальних, будівельних та інших робіт, пов'язаних із порушенням ґрунтового покриву, відокремлена ґрунтова маса підлягає зняттю, складуванню, збереженню та перенесенню на порушені або малопродуктивні земельні ділянки відповідно до робочих проєктів землеустрою.

У разі зняття ґрунтового покриву здійснюється пошарове зняття і роздільне складування верхнього, найбільш родючого шару ґрунту, та інших прошарків ґрунту відповідно до структури ґрунтового профілю, а також материнської породи.

Об'єм ґрунтової маси, що підлягає зняттю і роздільному складуванню, визначається в робочих проєктах землеустрою.

Рекультивація земельних ділянок здійснюється шляхом пошарового нанесення на малопродуктивні земельні ділянки або ділянки без ґрунтового покриву знятої ґрунтової маси, а в разі потреби - і материнської породи в порядку, який забезпечує найбільшу продуктивність рекультивованих земель.

Роботи із зняття, складування, збереження та нанесення ґрунтової маси на порушені земельні ділянки здійснюються за рахунок фізичних та юридичних осіб, з ініціативи або вини яких порушено ґрунтовий покрив, а роботи з нанесення знятої ґрунтової маси на малопродуктивні землі здійснюються за бажанням власників або землекористувачів, у тому числі орендарів, цих земельних ділянок за їх рахунок.

Розлогіше про це читайте у статтях видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН:

"Забезпечення під демонтаж і рекультивацію: бухгалтерський і податковий облік";

"Забезпечення під обтяжливі контракти: бухгалтерський і податковий облік";

"Забезпечення під реструктуризацію: бухгалтерський і податковий облік".

Для доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть оформити заявку та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини