Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фонд соцстраху попередив - без довідкового звіту із сумами ЄСВ не призначать належні лікарняні

Реклама

На нараді у Фонді соцстраху обговорили здійснення страхових виплат, зміни в сплаті ЄСВ і подання звітності.

Із 2021 року відбулися зміни у сплаті ЄСВ для ФОП, самозайнятих та членів фермерських господарств.

Ці категорії осіб звільняють від сплати ЄСВ за себе, якщо за основним місцем роботи ЄСВ за них сплатив роботодавець. Крім того, самозайняті особи звільнені від сплати ЄСВ за себе, якщо провадять незалежну профдіяльність як ФОП. Також, якщо зазначені категорії осіб отримують пенсію за віком або за вислугу років, мають інвалідність, досягли пенсійного віку та отримують відповідно до закону пенсію чи соціальну допомогу, тоді вони можуть бути платниками ЄСВ виключно на добровільних умовах.

Проте треба зважати, що право на отримання матеріального забезпечення від Фонду соцстраху для цих осіб має особливості, оскільки застрахованою вважають особу, яка сплатила або за яку сплачено роботодавцем ЄСВ.

Тобто, якщо у місяці, в якому зазначені особи не сплачували ЄСВ, тобто не були застрахованими, вони захворіли, отримали невиробничу травму, або настав 30-ий тиждень вагітності, право на матеріальне забезпечення не набувається. Самозайняті особи, зареєстровані як ФОП, набувають право на матеріальне забезпечення лише як ФОП. Особи, які отримують пенсію за вислугу років, набувають право на отримання матеріального забезпечення від Фонду соцстраху за умови добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування та сплати ЄСВ.

При обчисленні середньоденного доходу для розрахунку суми матеріального забезпечення від Фонду, періоди несплати ЄСВ не виключають із розрахункового періоду. Водночас допомога по вагітності та пологах для таких осіб незалежно від визначеного розміру середньоденного доходу не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної зарплати, встановленої на час настання страхового випадку.

Також гарячою є тема зміни порядку подання звітності з ЄСВ, яка набула чинності з 1 січня 2021 року. Зокрема, передбачено щоквартальне подання звітності про нарахування ЄСВ замість щомісячної звітності (наказ Мінфіну від 15.12.2020 р. № 773).

Для недопущення порушення прав застрахованих осіб на своєчасне отримання виплат, Мінфін запровадив податковий розрахунок та додатки до нього, що містять персоніфіковані відомості, з типом "Звітний" як "Довідковий".

А якщо керуватись листом Мінфіну від 27.01.2021 р. № 11220-02-62/2362, то розрахунок та додатки до нього з типом "Звітний" як "Довідковий" подають роботодавці у разі необхідності призначення застрахованим особам поза межами звітного щоквартального періоду пенсій, матеріального забезпечення або страхових виплат. Така звітність подається виключно по тим особам, яким необхідно призначити виплати.

Додатково переглядайте: Мінфін та ПФУ назвали випадки подання об'єднаної звітності із типом "Довідковий".

Подавайте звітність в пару кліків з Liga360: Бухгалтер. Актуальні форми звітів до держорганів, автоперевірка помилок та експертна аналітика. Вам допоможуть алгоритми заповнення з посиланнями на нормативно-правові акти для кожного звіту. Замовте Liga360 сьогодні й позбавте себе рутини.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини