Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС нагадала правила складання податкової накладної на неплатника ПДВ

Реклама

В ДПС розглянули питання щодо заповнення ПН у разі здійснення постачання товарів/послуг особі, яка не зареєстрована платником ПДВ.

Порядок заповнення податкової накладної затверджений наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 р № 1307.

При оформлені ПН неплатнику, у верхній лівій частині таких ПН у графі "Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини" робиться помітка "X" та зазначається відповідний тип причини.

Зокрема, при постачанні товарів/послуг покупцю, який не зареєстрований як платник ПДВ, та у разі складання ПН за щоденним підсумком операцій зазначається тип причини:

• "02" - складена на постачання неплатнику податку;

• "03" - складена на постачання товарів/послуг у рахунок оплати праці фізичним особам, які перебувають у трудових відносинах із платником податку;

• "07" - складена на операції з вивезення товарів за межі митної території України;

• "11" - складена за щоденними підсумками операцій.

У графі "Отримувач (покупець)" зазначається "Неплатник", а у рядку "Індивідуальний податковий номер покупця" відображається умовний Індивідуальний податковий номер (далі - ІПН) "100000000000", рядок "Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта" не заповнюється.

ПН на нерезидента - у графі "Отримувач (покупець)" зазначається найменування (П. І. Б.) нерезидента та через кому - країна, в якій зареєстрований покупець (нерезидент), а у рядку "Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)" проставляється умовний ІПН "300000000000", рядок "Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта" не заповнюється.

У разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг у рахунок оплати праці фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником податку, у рядку "Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)" відображається умовний ІПН "400000000000", а в рядку "Отримувач (покупець)" платник податку зазначає власне найменування (П.І.Б.), рядок "Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта" не заповнюється.

Докладніше про особливості складання податкових накладних читайте в матеріалі "Нова податкова накладна з 01.03.2021: що змінилося" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух". Скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом або придбайте бухгалтерський cервіс "Інтербух".

Джерело: роз'яснення ГУ ДПС у Дніпропетровській області.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини