Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін затвердив нову форму декларації з ПДВ

Реклама

Неочікувано для платників ПДВ вже 12.03.2021 року офіційно опубліковано наказ Мінфіну від 01.03.2021 р. № 131, який затвердив нові форми ПН/РК, а також:

- податкової декларації з ПДВ;

- уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок;

- розрахунку податкових зобов'язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, які постачаються нерезидентами, у т. ч. їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України.

Цей наказ запрацював з дня офіційного його опублікування (12.03.2021 року) та застосовується до податкових періодів, починаючи з 1 числа місяця, в якому його опубліковано, тобто із 01.03.2021 року.

Читайте: оновлена форма податкової накладної з новими ставками ПДВ діє із 1 березня.

Тому із 12.03.2021 року зареєструвати в ЄРПН можна ПН/РК лише за формами, встановленими Наказом № 131. Саме у них уже містяться ставки ПДВ у розмірі 7% для туристичного сектору та креативних індустрій та 14% для аграріїв.

Що стосується подання заново оновленої форми декларації, то наразі ДПС з цього приводу не висловилася.

Раніше податківці пояснювали, що податкову декларацію з ПДВ за оновленою формою (наказ Мінфіну від 02.12.2020 р. № 734, вперше подають за звітний період березень 2021 року (граничний термін подання 20.04.2021 року). Натомість уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок, зі змінами, внесеними Наказом № 734, подають починаючи з 01.04.2021 року.

Схоже такими ж будуть строки для звітування згідно із заново оновленою формою декларації з ПДВ згідно Наказу № 131. Адже цей наказ застосовують до податкових періодів, починаючи з 1 березня.

Хоча згідно з п. 46.6 ПКУ до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Подавайте звітність в пару кліків з Liga360: Бухгалтер. Актуальні форми звітів до держорганів, автоперевірка помилок та експертна аналітика. Вам допоможуть алгоритми заповнення з посиланнями на нормативно-правові акти для кожного звіту. Замовте Liga360 сьогодні й позбавте себе рутини.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини