Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці вказали, як зберігати ФОПам документи у 2021 році

Реклама

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що з 01 січня 2021 року фізоби - підприємці - платники єдиного податку І і ІІ груп та платники єдиного податку ІІІ групи, які не є платниками ПДВ, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів. ФОПи - платники ЄП ІІІ групи, які є платниками ПДВ, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат. Облік доходів та витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді. Для цілей оподаткування платники зобов'язані вести облік показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів.

Пунктом 44.3 ПКУ встановлено, що платники податків зобов'язані забезпечити зберігання відповідних документів протягом визначених законодавством термінів, але не менш як 1095 днів (2555 днів - для документів та інформації, необхідної для здійснення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням) з дня подання податкової звітності, для складення якої використовуються зазначені документи.

Податківці наголошують, що зміни, запроваджені з 01 січня 2021 року Законом № 786 щодо форми обліку доходів і витрат у довільній формі (в паперовому вигляді - зошиті, журналі тощо, в електронному вигляді - в електронній таблиці у файлі Excel, Word тощо), не скасовують обов'язку дотримуватися платниками ЄП І - ІІІ груп вимог заповнювати податкову декларацію платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця (далі - податкова декларація) на підставі первинних документів у відповідності до норм п. 44.1 ПКУ, які мають право вивчати та перевіряти контролюючі органи під час проведення перевірок згідно з пп. 20.1.6 ПКУ.

Крім того, при заповненні податкової декларації за звітний період - 2020 рік платниками єдиного податку використовуються дані Книги обліку доходів або Книги обліку доходів та витрат (далі - Книги), які велися до 01 січня 2021 року, показники яких повинні бути підтверджені первинними документами.

За незабезпечення зберігання первинних документів до платників єдиного податку можуть бути застосовані штрафи відповідно до п. 121.1 ПКУ (передбачає накладення штрафу в розмірі 1020 гривень, а при повторному вчиненні - вдвічі більше).

Також податківці зазначають, що згідно з п. 297.3 ПКУ платник єдиного податку виконує передбачені Кодексом функції податкового агента у разі нарахування (виплати, надання) оподатковуваних податком на доходи фізичних осіб доходів на користь фізичної особи, яка перебуває з ним у трудових або цивільно-правових відносинах. При відсутності первинних документів на товари (роботи, послуги), придбані платником єдиного податку, у разі виявлення факту щодо неутримання податку на доходи фізичних осіб при виплаті доходу громадянам до платників податків застосовуються штрафні санкції як до податкового агента, передбачені ст. 125-1 ПКУ, та на суму грошового зобов'язання, визначеного контролюючим органом за результатами податкової перевірки, нараховується пеня згідно з пп. 129.1.1 ПКУ.

Ефективне управління бізнесом можливе з LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ - унікальним комплексом інформаційно-аналітичних продуктів від ЛІГА:ЗАКОН, який допоможе бути в курсі всіх законодавчих змін та забезпечить надійне партнерство. Дізнайтеся більше про рішення LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ. Ну а подавати звітність без помилок та вчасно вам допоможе онлайн-сервіс Liga:REPORT. У ньому є все, що справді потрібно підприємцю, - актуальні форми звітів з підказками, шаблони первинних документів, електронна книга обліку доходів. Переконайтеся самі.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини