Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП інвестує кошти в цінні папери — ДПС пояснила правила оподаткування доходів

Реклама

Цілком реальна ситуація, коли ФОП - платник ЄП третьої групи планує інвестиційну діяльність як фізособа, купуючи цінні папери. Тому поцікавилась у ДПС, чи треба включати до доходу ФОП-єдинника інвестиційний дохід, дивіденди та проценти, нараховані на цінні папери, які перебувають у власності фізособи.

Податківці нагадали, що до доходу ФОП не включають отримані такою фізособою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізособі та використовується в її госпдіяльності.

Також треба зважати, що згідно із пп. 6 пп. 291.5.1 ПКУ не можуть бути єдинниками ФОП, які здійснюють діяльність у сфері фінансового посередництва, крім діяльності у сфері страхування (страхові агенти, сюрвейєри, аварійні комісари та аджастери).

А у розумінні Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" від 23.02.2006 р. № 3480-IV власником цінних паперів може бути фізособа, а не ФОП. Тому всі операції з цінними паперами здійснюють від імені фізособи.

До оподатковуваного доходу фізосіб включають:

- пасивні доходи (крім зазначених у пп. 165.1.2 та 165.1.41 ПКУ), зокрема інші проценти, дивіденди (пп. 164.2.8 ПКУ);

- інвестиційний прибуток від операцій з цінними паперами, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах, крім доходу від операцій, зазначених у пп. 165.1.40 і 165.1.52 ПКУ (пп. 164.2.9 ПКУ).

Джерело: ІПК ДПС від 18.03.2021 р. № 1043/ІПК/99-00-04-03-03-06.

Обирайте комплексне рішення LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ від ЛІГА:ЗАКОН та миттєво подавайте звітність до держорганів, контролюйте борги й податки, а також моніторте контрагентів та бізнес-партнерів. Усе це в єдиному рішенні LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ. Ознайомитися з пропозицією.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини