Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС описала механізм уточнення в декларації з податку на нерухомість, якщо будівля зруйнована

Реклама

Власники об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості виступають платниками податку на нерухомість - нагадують в ГУ ДПС у Черкаській області.

Базу оподаткування об'єктів житлової та нежитлової нерухомості обчислюють самостійно виходячи із загальної площі кожного окремого об'єкта оподаткування на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об'єкт (пп. 266.3.3 ПКУ).

Платники податку - юрособи самостійно обчислюють суму податку на нерухомість станом на 1 січня звітного року і не пізніше 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об'єкта/об'єктів оподаткування декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі - Декларація), з розбивкою річної суми рівними частками поквартально (пп. 266.7 ПКУ).

Якщо відбувається перехід права власності на об'єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року, то податок обчислюють для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об'єкт оподаткування, а для нового власника - починаючи з місяця, в якому він набув право власності (пп. 266.8.1 ПКУ).

Тому платник податку - юрособа нараховує податок за об'єкт нерухомого майна, який було зруйновано/знищено, при наявності підтверджуючих документів про держреєстрацію припинення права власності на такий об'єкт нерухомого майна, за період з 1 січня звітного року до початку того місяця, в якому проведено таку держреєстрацію.

Якщо держреєстрація припинення права власності на об'єкт нерухомого майна відбулась не пізніше 20 лютого звітного року, а "Звітну" Декларацію вже подано, то до закінчення граничного терміну її подання платник податків - юрособа подає Декларацію за типом "Звітна нова", а після його закінчення - "Уточнююча".

Порядок проведення державної реєстрації припинення права власності на об'єкт нерухомого майна у зв'язку з його знищенням визначено постановою КМУ від 25.12.2015 р. № 1127.

Уникнути помилок допоможе фахова аналітика в Liga360. Не пропустіть жодної профільної новини, слідкуйте за гарячими темами у галузі, отримайте найширший діапазон експертних думок. Придбайте Liga360: Бухгалтер та тримайте руку на пульсі важливих змін.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини