Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес пропонує прив’язати ліміти доходів для єдинників до кількості працівників

Реклама

Річні ліміти для перебування на спрощеній системі для ФОП - єдинників змінили із 1 січня 2021 року. Завдяки Закону № 1017 для того аби залишатися в лавах платників єдиного податку річний ліміт доходу повинен становитиме не більше:

- для 1 групи - 1 млн 2 тис. грн (167 розмірів мінімальної зарплати);

- для 2 групи - 5 млн 4 тис. грн (834 розміри мінімальної зарплати);

- для 3 групи - 7 млн 2 тис. грн (1167 розмірів мінімальної зарплати).

Проте в Спілці українських підприємців уважають, якщо ж підприємець ІІ групи ЄП має 10 найманих працівників і сплачує їм середню зарплату по Україні 11,6 тис. грн, то тільки на оплату праці він витрачає більше 1/3 граничного обсягу доходу за рік. До цієї треба ще додати оренду приміщень, техніку тощо.

Тому вказані граничні обсяги доходів не лише не стимулюють мікропідприємців створювати робочі місця, але і змушують приховувати реальну зарплату співробітникам, звітуючи про мінімальну.

Розрахунки Спілки українських підприємців доводять необхідність впровадити механізм прив'язки розміру доходу до критеріїв, які б характеризували кожну групу. Таким критерієм повинна стати кількість найманих працівників.

Враховуючи поширення застосування РРО на платників ЄП 2-3 групи ( станом на грудень 2020 їх 1,2 млн), прогнозується вихід за граничні обсяги доходів щонайменше 25% платників. З них - закриття бізнесу та перехід у тінь близько 60% (179,4 тис. ФОПів). Зважаючи, що в середньому на одного ФОП приходиться один найманий працівник, така ж кількість людей втратять свої робочі місця.

В результаті держбюджет за рік недоотримує кошти в розмірі 5,4 млрд грн. Натомість наявність нового механізму з прив'язкою до кількості найманих працівників дозволить забезпечити додаткові надходження із ПДФО, ЄСВ та військовому збору, а також сприятиме створенню нових робочих місць.

Обирайте комплексне рішення LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ від ЛІГА:ЗАКОН та миттєво подавайте звітність до держорганів, контролюйте борги й податки, а також моніторте контрагентів та бізнес-партнерів. Усе це в єдиному рішенні LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ. Ознайомитися з пропозицією.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини