Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підписано Закон, який посилює відповідальність за порушення військового обліку та ухилення від мобілізації

Реклама

Президент України підписав Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку" від 30.03.2021 р. № 1357-ІХ.

Документ запроваджує новий вид військової служби - військова служба за призовом осіб із числа резервістів у особливий період. В це період на військову службу призиватимуть громадян, які уклали контракти про проходження служби у військовому резерві та/або зараховані до військового оперативного резерву.

На базі військкоматів створять територіальні центри комплектування та соціальної підтримки а також упорядкують питання військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

На ці новації звертають увагу у повідомленні на сайті Офісу Президента України.

Однак, якщо переглянути остаточний текст ухваленого Закону, то треба згадати ще декілька новацій.

1. Відповідний військово-обліковий документ наряду із іншими, раніше передбаченими документами, вимагатимуть при прийняття на роботу.

2. Уточнено, що у разі призову власника - фізичної особи на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період такий власник - фізична особа повинен виконати свої обов'язки протягом місяця після звільнення з такої військової служби без застосування санкцій та штрафів.

3. Порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою штраф від 30 до 50 НМДГ (від 510 до 850 грн).

Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію - штраф на громадян від 100 до 200 НМДГ (від 1700 до 3400 грн) і на посадових осіб - від 200 до 300 НМДГ (від 3400 до 5100 грн).

4. Ухилення:

- від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період - каратиметься позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років;

- призовника, військовозобов'язаного, резервіста від військового обліку після попередження, карається штрафом від 300 до 500 НМДГ (від 5100 до 8500 грн) або виправними роботами на строк до одного року;

- військовозобов'язаного, резервіста від навчальних (спеціальних) зборів - карається штрафом від 500 до 700 НМДГ (від 8500 до 11900 грн) або виправними роботами на строк до двох років.

Обговорюйте новини зі співробітниками в рішенні LIGA360. В ньому зручно повідомляти про події усім співробітникам, створювати тет-а-тет діалоги та отримувати сповіщення в телеграм-бот. Ідеальне рішення в умовах віддаленої роботи. Переконайтеся вже сьогодні.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини