Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Під час карантину офіс "переїхав" у квартиру директора – які податкові наслідки

Реклама

На період дії карантину підприємство відмовилось від оренди офісного приміщення та змінило місцезнаходження на адресу проживання директора товариства. Податківці з цього приводу зауважують наступне.

Перш за все, оскільки податкова адреса відповідає місцезнаходженню юридичної особи, то при реєстрації зміни місцезнаходження в ЄДР зміниться й податкова адреса.

По друге, у підприємства мають бути правові підстави на використання того приміщення, за адресою якого воно реєструє своє місцезнаходження. Такими правовими підставами в даному випадку може бути договір оренди приміщення. При цьому укласти договір доведеться й у випадку, коли у квартирі продовжує проживати засновник і там же розташований офіс юридичної особи.

По третє, положеннями ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на суму безоплатно отриманих від фізичної особи послуг (без висування вимоги щодо компенсації їх вартості). Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату.

І наостанок - юридична особа як податковий агент при виплаті фізичній особі доходу від надання в оренду нерухомого майна включає його до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу та оподатковує податком на доходи фізичних осіб і військовим збором на загальних підставах.

Докладніше про це в матеріалі "Юрособа орендує у фізособи жиле приміщення для юрадреси: чи можуть податківці зняти витрати?" видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Отримайте доступ до професійних видань Інтербух і БУХГАЛТЕР&ЗАКОН в єдиному рішенні. А ще тут можна налаштувати персональну стрічку новин з улюблених ресурсів. Дізнайтесь про всі можливості LIGA360:Бухгалтер.

Джерело: ІПК ДПС від 19.03.2021 р. № 1074/ІПК/99-00-04-03-03-06

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини