Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС вказала на особливості звітування із ЄСВ в об’єднаній звітності

Реклама

Прес-служба ДПС розмістила докладне роз'яснення щодо зміни порядку подання звітності про нарахування ЄСВ.

Податківці зупинилися на проблемних моментах у заповненні податкового розрахунку, в якому вказують не лише нарахований ПДФО і військовий збір, а й ЄСВ (далі - розрахунок).

1. Коригування обов'язкових реквізитів розрахунку не передбачено. Тому для коригувань платник податків формує та подає розрахунок з типом "Звітний новий" або "Уточнюючий", який має містити обов'язкові реквізити, визначені в рядках 01 - 05 та у рядку 031 для платників ЄСВ, а також інформацію про додатки, у яких буде здійснено коригування, та їх кількість, що визначені в рядку 06 цього розрахунку. При цьому додатки, інформація щодо яких не коригують, у рядку 06 не вказують та відповідно не подають.

2. При поданні додатка "Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам" (далі - Д1) у складі розрахунку з типом "Звітний" як "Довідковий" для призначення пенсії застрахованим особам Д1 повинен містити відомості для призначення пенсії застрахованій особі, які подають за період до дати формування заяви на призначення пенсії.

Для призначення матеріального забезпечення, страхових виплат - у разі подання Д1 у складі розрахунку з типом "Звітний" як "Довідковий" для призначення матеріального забезпечення, страхових виплат Д1 має містити відомості для призначення інших соціальних виплат застрахованій особі.

Відповідно такий принцип застосовують до інших додатків розрахунку з типом "Звітний" як "Довідковий".

Водночас інформацію щодо осіб, зазначених у розрахунку з типом "Звітний" як "Довідковий", необхідно також дублювати у розрахунку за відповідний звітний період.

3. При поданні платником розрахунку головним підприємством такий розрахунок буде містити інформацію щодо сум нарахованого ЄСВ по застрахованих особах головного підприємства і всіх його структурних підрозділах.

Тому окремо розрахунки та додатки до них, що містять виключно відомості щодо сум нарахованого ЄСВ по застрахованих особах відокремлених структурних підрозділів, не подає головне підприємство.

Тому у юридичної особи, яка має, наприклад, два відокремлених підрозділи, не уповноважені нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету, номер розрахунку з типом "Звітний" за звітний (податковий) період буде "1", і в такому розрахунку буде міститися інформація щодо сум нарахованого ЄСВ по застрахованих особах головного підприємства і всіх його структурних підрозділах та щодо нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку виключно головного підприємства.

Потім таке підприємство зобов'язано подати розрахунки з типом "Звітний" за відокремлені підрозділи в частині нарахованого (виплаченого) на користь фізичних осіб доходу та нарахованих (перерахованих) до бюджету ПДФО та військового збору. Однак такі розрахунки не будуть містити інформацію щодо сум нарахованого ЄСВ, відповідно номери таких розрахунків будуть "2" та "3".

4. Для заміни одного помилкового рядка іншим (виключно для коригування реквізитів) необхідно спочатку заповнити рядок, який підлягає виключенню (Ознака - "1") так, щоб він повністю повторював запис із розрахунку, в якому допущено помилку, та після цього заповнити рядок, який підлягає включенню (Ознака - "0"), щодо тієї самої застрахованої особи, в якому будуть зазначені виправлені реквізити (РНОКПП, ПІБ тощо), а сумові показники залишають незмінними.

5. Починаючи з 1 квітня 2021 року за необхідності подати звітність з ЄСВ за попередні періоди таку звітність надають у складі розрахунку за формою, чинною на момент подання.

Якщо платнику ЄСВ треба подати звітність з ЄСВ за попередні періоди, за які вже було подано податковий розрахунок то формують "Уточнюючий" розрахунок, який містить відомості виключно за формами згідно з додатком 1, додатком 2, додатком 3, додатком 5, додатком 6 до розрахунку (далі - Д1, Д2, Д3, Д5, Д6 відповідно). У разі відсутності відомостей до заповнення щодо таких окремих додатків за звітний (податковий) період, за який подається "Уточнюючий" розрахунок, такі додатки не заповнюють та не подають.

Якщо платнику ЄСВ необхідно подати звітність з ЄСВ за попередні періоди, за які не було подано податковий розрахунок, то формується "Звітний" розрахунок.

Такий порядок подання звітності за минулі періоди застосовується і для додатка 4ДФ.

6. При виплаті виплати доходів у негрошовій формі графи 3а та 3 додатка 4ДФ заповнюють із застосуванням коефіцієнта. Правильність нарахування та утримання ПДФО і військового збору, а також правильність відображення цих показників в таких випадках, встановлюють контролюючі органи під час перевірки.

7. Для заповнення в рядку 032 додатка 4ДФ номера кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад знаходимо в Кодифікаторі назву об'єкта (наприклад Ковель), визначаємо категорію об'єкта "М" (місто), яке відповідає четвертому рівню, а саме UA07060190010068509.

Подавати звітність, контролювати своєчасність і повноту сплати податків до бюджету та відслідковувати всі податкові зміни просто з рішенням LIGA360: Бухгалтер. Отримайте тестовий доступ.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини