Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До кінця року домогосподарства за оподаткуванням прирівняємо до спрощеної системи ФОПів — Галина Третьякова

Реклама

Голова Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова розповіла, що зараз готується законопроект про оподаткування домогосподарств: "У ньому ми визначимо, хто такий голова домогосподарства? Чи він один, чи два? Хто несе відповідальність за декларування доходів?".

За її словами, у проекті вона пропонує повертати домогосподарству сплачені від отриманих доходів податки. У том у числі з депозитів, заробітної плати, соціальної допомоги, дивідендів. Також, на її погляд, домогосподарство може займатися видами діяльності без реєстрації ФОПа, аналогічним першій групі єдиного податку: послуги з ремонту взуття, одягу та побутових текстильних виробів, послуги з ремонту трикотажних виробів, реставрація килимів та килимових виробів, ремонт шкіряних, галантерейних, дорожніх виробів, реставрація, поновлення меблів, ремонт радіотелевізійної апаратури, годинників, електропобутової техніки, технічне обслуговування музичних інструментів, послуги з прання, прасування білизни та текстильних виробів, перукарські та косметологічні послуги, послуги з манікюру, педикюру, татуювання, послуги домашньої прислуги, хатня праця.

"Ці доходи, які є в родині, можна оподатковувати у складі домогосподарств. Це має бути система, схожа на спрощену, але без реєстрації ФОПа й оформлення трудових відносин. Ви ж не реєструєте договір, коли сестру чи батька залучаєте до клінінгу чи бейбісітерства. Ніхто так не робить. Але якщо ви ФОП, то ці питання постають", - сказала нардеп.

Вона визнає, що у державного та місцевих бюджетів буде "недобір" внаслідок пропонованого повернення ПДФО. Водночас конкретні цифри вона не готова назвати.

На прохання більш детально пояснити про оподаткування домогосподарств Г. Третякова сказала: "Умовно, я, наприклад, годувальник, найманий працівник і у мене троє утриманців, які не працюють. Усю заробітну плату я декларую у кінці року. І на цих трьох - з розрахунку 6 тисяч на місяць, це прожитковий мінімум - я отримаю повернення податку".

На питання, чи повірять українці цій реформі та чи погодяться декларувати доходи, депутат відповіла: "Ми запроваджуємо це на добровільній основі. Не хочеш повернути свої податки, тоді не декларуйся. Хочеш реєструватися у фіскальних органах, організовуй ФОП. Не хочеш, тоді декларуй домогосподарство і сплачуй податки у складі домогосподарства".

Інформацію про податки зручно отримувати в LIGA360:Бухгалтер. Тут є актуальна база податкових знань з офіційними роз'ясненнями ДПС і профільна аналітика з бухгалтерського обліку. Дізнайтесь про всі інструменти LIGA360:Бухгалтер за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини