Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінцифри обіцяє скасувати штамп у паспорті та довідку про прописку

Реклама

У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який переведе зміну місця реєстрації в онлайн - заявив Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Мова йде про законопроект № 5463 від 05.05.2021 року, яким реалізують публічні електронні послуги з реєстрації та декларування місця проживання в Україні.

Законодавча ініціатива полягає у скасуванні штампу у паспорті та витягу з ID-картки про прописку. В такому разі не треба ходити в ЦНАПи чи військкомати. Буде достатньо лише авторизуватися в застосунку чи на порталі Дія та зробити декілька кліків.

Прописку відв'яжуть від багатьох життєвих ситуацій, де вона насправді не потрібна, наприклад: оформлення пенсій або отримання високоспеціалізованої медичної допомоги.

За словами міністра, кожен третій українець прописаний не за фактичним місцем проживання, а приблизно 1 млн людей не мають прописки взагалі. Розроблений законопроект зробить зміну місця реєстрації декларативною.

На порталі Дія буде достатньо вказати адресу, за якою фактично проживає особа. Ті, в кого вже є нерухомість, отримають прописку за добу. Для декларування місця проживання в іншому місці (наприклад, у квартирі орендодавця) потрібна буде згода власника такої нерухомості, яку він теж може дати онлайн.

Таким чином, декларування або реєстрацію місця проживання (перебування) особи пропонують проводити за декларацією (заявою), поданою особою до органу реєстрації, у т. ч. через ЦНАП, у т. ч. засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

Також закріплять за власником (власниками) житла право скасувати задеклароване/зареєстроване місце проживання третіх осіб у житлі, що йому належить, за підстав, зазначених у законі, без рішення суду.

У разі ухвалення цей Закон може запрацювати із 23 серпня 2021 року.

Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-Маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини