Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держпідприємствам доведеться терміново переглянути облікову політику — постанова КМУ

Реклама

Кабінет Міністрів України постановою від 12 травня 2021 р. № 458 вніс зміни до постанови "Про стан фінансово-бюджетної дисципліни, заходи щодо посилення боротьби з корупцією та контролю за використанням державного майна і фінансових ресурсів" від 29 листопада 2006 р. № 1673.

Суб'єктам управління об'єктами державної власності доручено забезпечити у двомісячний строк приведення у відповідність з Постановою № 458 фінансових планів суб'єктів господарювання державного сектору економіки, що належать до сфери їх управління, та перегляд облікових політик відповідно до законодавства.

Змінами передбачено, що суб'єкти господарювання державного сектору економіки здійснюють нарахування резерву сумнівних боргів (очікуваних кредитних збитків) на підставі проведеної оцінки сумнівності дебіторської заборгованості (кредитного ризику або ризику дефолту (невиконання контрагентом зобов'язань) на звітну дату. Така оцінка повинна враховувати платоспроможність окремих дебіторів та результати претензійно-позовної роботи щодо них.

Понад 90 млн судових рішень можна знайти у системі VERDICTUM. Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

Згідно з Постановою № 458 дебіторська заборгованість для розрахунку резерву сумнівних боргів (очікуваних кредитних збитків) визнається сумнівною лише за наявності одного з таких чинників, що свідчать про істотне зменшення суми очікуваного відшкодування дебіторської заборгованості на звітну дату порівняно з моментом її первісного визнання як активу:

- наявності об'єктивних свідчень неплатоспроможності контрагента за договірними зобов'язаннями, за якими прострочено виконання такого зобов'язання (при цьому суб'єктом господарювання державного сектору економіки ведеться претензійно-позовна робота щодо такого контрагента);

- відсутності надходження оплати від дебітора протягом 365 днів.

Величина резерву сумнівних боргів (очікуваних кредитних збитків) визначається із суми сумнівної дебіторської заборгованості, скоригованої на коефіцієнти ризику за факторами, що впливають на ризик невиконання зобов'язань.

Резерв сумнівних боргів (очікуваних кредитних збитків) не розраховується для дебіторської заборгованості за розрахунками з бюджетом та фондами загальнообов'язкового соціального і пенсійного страхування.

Також Постанову № 1673 доповнено додатком з коефіцієнтами ризику за факторами, що впливають на ризик невиконання зобов'язань. До таких ризиків віднесли прострочення оплати на певний строк, відкриття провадження у справі про банкрутство контрагента, початок процедури ліквідації контрагента, а також - безнадійну дебіторську заборгованість та форс-мажорні обставини.

Перевіряйте компанії, приватних підприємців та фізосіб у LIGA360. Система відобразить офіційні дані з держреєстрів: реквізити, судові справи, фінансовий і податковий стан. Замовляйте LIGA360 сьогодні та будьте впевнені у своїх бізнес-зв'язках.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини