Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оподатковувати доходи від ліквідації контрольованої іноземної компаній — УПК від Мінфіну

Реклама

Мінфін відповів на низку запитань щодо оподаткування ПДФО і військовим збором доходів від ліквідації (припинення) іноземної юрособи або іноземного утворення без статусу юрособи, отриманого фізособою за звітні періоди до 31 грудня 2020 року (включно), до 31 грудня 2021 року(включно) та починаючи з 1 січня 2022 року.

Вони втілені в узагальнюючій податковій консультації, яку затвердили наказом Мінфіну від 14.05.2021 р. № 256. Всього в міністерстві зібрали відповіді на 12 питань.

Документ роз'яснює, що доходи у грошовій та/або іншій майновій формі, отримані внаслідок ліквідації (припинення) таких компаній у періоді з 1 січня до 31 грудня 2020 року (включно) платником податків - фізособою, яка належить до категорій осіб, визначених п. 1 та 2 п. 14 підрозділу 1 розділу XX ПКУ, не включаються до складу оподатковуваного доходу такого платника ПДФО за 2020 звітний (податковий) рік. Зазначені доходи треба показати у Податковій декларації про майновий стан і доходи за 2020 рік фізособи - одержувача доходу, однак не є об'єктом оподаткування ПДФО.

Водночас такі доходи є об'єктом оподаткування військовим збором, а фізична особа - одержувач таких доходів не звільняється від нарахування на підставі зазначеної Податкової декларації, утримання та сплати (перерахування) збору до бюджету.

Також читайте статтю "Закон № 1117 і контрольовані іноземні компанії: аналіз ключових змін" у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН. Для доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть оформити заявку та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини