Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судова практика ВС в суперечках з питань ТЦУ та оскарження рішень ДПС

Реклама

На VIII Міжнародному податковому форумі судді Верховного Суду поділились актуальною судовою практикою у сфері оподаткування.

При обговоренні теми "Трансфертне ціноутворення" суддя КАС ВС Ігор Олендер ознайомив слухачів із правовими позиціями ВС у постанові від 18.01.2021 року у справі № 804/2326/16. Суд дійшов висновку, що ознакою контрольованої операції є сплата пов'язаною особою ПДВ за експортними операціями за іншою ставкою, ніж базова (основна), установлена ПКУ.

В іншій постанові від 31.03.2021 року у справі № П/811/3371/15 суд зазначив, що господарські операції сільськогосподарського товаровиробника, який є платником фіксованого сільськогосподарського податку, із реалізації сільськогосподарської продукції на експорт не визнаються контрольованими для цілей оподаткування податком на прибуток згідно зі ст. 39 ПКУ. Відповідно, у такого платника немає обов'язку подавати звіт про контрольовані операції за звітний період, в якому останній був платником фіксованого сільськогосподарського податку.

Розповідаючи про судову практику з розгляду справ щодо господарських операцій із нерезидентами, суддя навів як приклад правову позицію, викладену у справі № 820/1427/16 (постанова від 21.05.2020 року). У ній зазначено, що укладення контрактів між резидентом України та резидентом країни, що не була включена до Переліку держав (територій), які відповідають установленим законом критеріям, свідчить про відсутність у юридичної особи обов'язку щодо подання звіту про контрольовані операції за вказаними взаємовідносинами.

Переглядайте усі судові рішення в системі VERDICTUM. Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

Суддя КАС ВС Ірина Желтобрюх поділилася актуальною судовою практикою щодо строків звернення платників податків у справах про оскарження рішень контролюючого органу.

Суддя зазначила, що із прийняттям чинної редакції КАС України та відмінним правовим регулюванням, визначеним ч. 4 ст. 122 КАС України, інші рішення контролюючих органів, які не стосуються нарахування грошових зобов'язань платника податків, за умови попереднього використання позивачем досудового порядку вирішення спору, оскаржують в судовому порядку у тримісячний строк. Такий термін відведено, якщо рішення контролюючого органу за результатами розгляду скарги було прийнято та вручено платнику податків у строки, встановлені ПКУ (обчислюють з дня вручення скаржникові рішення). Водночас шестимісячний строк оскарження у судовому порядку застосовують в тому випадку, якщо рішення контролюючого органу за результатами розгляду скарги не було прийнято та/або вручено платнику податків у строки, встановлені ПКУ (обчислюють з дня звернення скаржника до контролюючого органу із відповідною скаргою). Про це зазначено в постанові ВС від 11.10.2019 року у справі № 640/20468/18.

Щодо строків звернення до суду після процедури досудового врегулювання стосовно рішень про нарахування грошових зобов'язань, то у постанові від 26.11.2020 року у справі № 500/2486/19 ВС дійшов висновку, що норма п. 56.19 ПКУ є спеціальною щодо норми ч. 4 ст. 122 КАС України. Тому вона має перевагу в застосуванні у податкових спорах і регулює визначену її предметом групу правовідносин - оскарження в судовому порядку податкових повідомлень-рішень та інших рішень контролюючих органів про нарахування грошових зобов'язань за умови попереднього використання позивачем досудового порядку вирішення спору. Вона встановлює строк для їх оскарження протягом місяця, що настає за днем закінчення процедури адміністративного оскарження.

Також ВС у постанові від 25.02.2021 року у справі № 580/3469/19 сформулював новий правовий висновок, відповідно до якого строк, протягом якого особа може звернутися до суду після застосування процедури досудового оскарження вимоги про сплату ЄСВ, становить три місяці з дня отримання платником рішення органу доходів і зборів вищого рівня, прийнятого за наслідками розгляду відповідної скарги.

Як бухгалтеру встигнути за щоденним потоком інформації? Зарплата й кадри, податки, бухоблік - ексклюзивну аналітику щодо цих питань ви отримаєте у LIGA360. Замовляйте тестовий доступ прямо сьогодні.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини