Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

План-графік податкових перевірок сформують на нових критеріях ризиковості

Реклама

ДПС оприлюднила для громадського обговорення проект наказу Мінфіну "Про затвердження змін до Порядку формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків".

Цей документ змінить критерії ризиковості госпдіяльності платників податків.

Пропозиції, на основі яких оновлять перелік критеріїв ризику, ґрунтувались на досвіді та аналізі виявлених порушень при проведенні контрольно-перевірочних заходів фахівцями органів ДПС.

Зокрема, у зв'язку зі змінами форми та порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ у частині скасування додатка 5 до декларації з переліку критеріїв відбору платників податків - юридичних осіб високого ступеня та критеріїв відбору платників податків - постійних представництв та представництв нерезидентів виключать критерій ризику "наявність розбіжностей у платника податків згідно із системою автоматизованого співставлення податкового зобов'язання та податкового кредиту у розрізі контрагентів (завищення податкового кредиту) у сумі понад 1 млн грн або понад 5% загальних обсягів податкового кредиту, але не менше ніж 100 тис. грн" за відсутності джерела інформації для розрахунку ризику.

Водночас для точності відбору до контролю найбільш ризикових суб'єктів господарювання змінять редакцію критерію ризику середнього ступеня платників податків - юридичних осіб "наявність розбіжностей між обсягами задекларованих у податкових деклараціях з ПДВ податкових зобов'язань або податкового кредиту та обсягами податкових зобов'язань або податкового кредиту за ЄРПН на 5 та більше відсотків" на таку: "наявність розбіжностей у платника податків між даними податкової декларації з ПДВ та ЄРПН у сумі понад 1 млн грн або понад 5 відсотків загальних обсягів податкового кредиту, але не менше ніж 100 тис. грн".

Крім того за результатами моніторингу існуючих критеріїв ризику вирішено перенести критерій ризику "декларування експортних та/або імпортних операцій без фактичного здійснення таких операцій" з високого ступеня до критеріїв ризику середнього ступеня. Також критерії ризику середнього ступеня доповнять новим критерієм "сплата податку на прибуток за відповідний рік у обсязі менше 1,5% від обсягу відшкодованого ПДВ у розмірі понад 10 млн грн впродовж календарного року".

З переліку критеріїв ризику середнього ступеня для платників податків - юридичних осіб видалять критерій "наявність негативних рішень комісії ДПС у системі автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних критеріям оцінки ступеня ризику, достатніх для зупинення реєстрації податкових накладних протягом трьох звітних періодів". Це пов'язано із тим, що зупинка податкової накладної/розрахунку коригування, а також факт відмови комісією контролюючого органу у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування на сьогодні не може вважатись ризиком.

Також критерії для відбору до плану-графіку платників податків - фізичних осіб доповнять такими:

1) високого ступеня ризику:

- наявність інформації про непідтвердження реального здійснення операцій, встановлення підміни номенклатури товару в ланцюгах постачання, у тому числі із сумою ПДВ понад 100 тис. грн;

- обсяг придбання, без податку на ПДВ, відображений у податкових деклараціях з ПДВ, становить 75 або більше відсотків обсягу постачання, без ПДВ, відображеного у податкових деклараціях з ПДВ;

- включення до складу витрат в податковій декларації про майновий стан і доходи сум амортизаційних відрахувань при відсутності в інформаційних системах відомостей щодо наявності власних об'єктів оподаткування;

2) середнього ступеня ризику:

- декларування доходу понад 1 млн грн при відсутності зареєстрованого РРО та відомостей щодо відкритих розрахункових рахунків.

Вибирайте сервіс CONTR AGENT, щоб перевірити, чи потрапила ваша компанія в план перевірок контролюючих органів.

А з рішенням Liga360: Бухгалтер перевіряйте постачальників, клієнтів, контрагентів, дізнавайтесь код ЄДРПОУ, адресу реєстрації, статус платника ПДВ. Щоб скористатись усіма перевагами Liga360 для бухгалтерів замовте тестовий доступ.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини