Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Довідка від нерезидента із запізненням — коли застосовувати зменшену ставку податку на доходи

Реклама

В Східному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків пояснили, з якої дати товариство як податковий агент може застосовувати зменшену ставку податку на доходи нерезидента з джерелом її походження з України.

Для прикладу взято ситуацію, коли заявник виплачує нерезиденту відсотковий дохід за облігаціями та при цьому виступає податковим агентом по сплаті податку на доходи нерезидентів. У зв'язку із карантинними обмеженнями нерезидент надав довідку, яка підтверджує, що нерезидент є резидентом Кіпру, з яким укладено міжнародний договір про уникнення подвійного оподаткування, тільки в листопаді 2020 року. До подання довідки нерезидентом заявник сплачував податок на доходи нерезидента з джерелом їх походження з України в розмірі 15 % від суми, яка сплачувалась нерезиденту. Відповідні виплати відображені у додатку ПН податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

Податківці нагадали, що міжнародний договір України в частині звільнення від оподаткування або застосування пониженої ставки податку застосовують тільки за умови надання нерезидентом особі (податковому агенту) документа, який підтверджує статус податкового резидента.

Підстава для звільнення (зменшення) від оподаткування доходів із джерелом їх походження з України - довідка (або її нотаріально засвідчена копія), яка підтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України (далі - довідка), а також інших документів, якщо це передбачено міжнародним договором України (п. 103.4 ПКУ).

Довідку видають компетентні (уповноважені) органи відповідної країни, визначені міжнародним договором України, за формою, затвердженою згідно із законодавством відповідної країни, і повинна бути належним чином легалізована, перекладена відповідно до законодавства України (п. 103.5 ПКУ).

Особа, яка виплачує доходи нерезидентові у звітному (податковому) році, у разі подання нерезидентом довідки з інформацією за попередній звітний податковий період (рік) може застосувати правила міжнародного договору України, зокрема щодо звільнення (зменшення) від оподаткування, у звітному (податковому) році з отриманням довідки після закінчення звітного (податкового) року (п. 103.8 ПКУ).

Тому довідка, яка підтверджує що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України за звітний рік, надає особі (податковому агенту) право на застосування зниженої ставки оподаткування на підставі міжнародного договору, починаючи з 1 січня цього ж звітного року, незалежно, якою датою вона видана.

Також переглядайте публікацію "Дивіденди учасникам-нерезидентам: податковий облік" у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН. Для доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть оформити заявку та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини