Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна уникнути штрафу за несвоєчасну реєстрацію помилкової податкової накладної

Реклама

Верховний Суд погоджується, що виправлення підприємством помилки щодо дати податкової накладної призвело лише до приведення у відповідність його податкової звітності з ПДВ. Доводи підприємства про те, що внесення коригування до податкової накладної обгрунтовує дотримання строку реєстрації податкової накладної, не спростовують підтвердженого матеріалами справи факту порушення строку реєстрації такої накладної у ЄРПН.

Відповідні тези викладені у постанові ВС/КАС від 13.05.2021 р. у справі № 822/745/18.

Спір полягав в оскарженні фермерським господарством податкового повідомлення-рішення, за яким до нього застосовано штраф на підставі ст. 120-1 ПКУ - несвоєчасна реєстрація в ЄРПН податкової накладної від 03.08.2016 р., яка була зареєстрована 26.08.2016 р., кількість днів порушення - 8.

Суд першої інстанції виходив з того, що позивач довів відсутність порушення податкового законодавства, оскільки допустив помилку щодо дати складання накладної. На думку суду, податкова накладна, яка складена не 03.08.2016 р., але зареєстрована 26.08.2016 р., була у подальшому виправлена, що відповідно заперечує порушення терміну її реєстрації та наявності підстав для застосування штрафних санкцій. Вказане слугувало для висновку суду першої інстанції про відсутність порушення позивачем 15-ти денного терміну реєстрації податкової накладної та наявність підстав для скасування податкового повідомлення - рішення.

Однак це рішення скасоване апеляційним судом. Він указав, що за інформацією з бази даних ДФС "Податковий блок", підтверджено дату реєстрації податкової накладної, яка свідчить про порушення позивачем строку її реєстрації у ЄРПН. Крім того, судом вказано на те, що виправлення позивачем помилки щодо дати вказаної накладної не спростовує факту порушення строку реєстрації такої накладної у ЄРПН.

Верховний Суд підтримав рішення суду апеляційної інстанції.

Також матеріалами справи підтверджено, що розрахунок коригування позивач зареєстрував 31.08.2016 р., а податкова накладна від 19.08.2016 р. зареєстрована лише 01.09.2016 р., що підтверджено витягами з інформаційної бази даних "Податковий блок".

Уся судова практика у системі VERDICTUM, яка містить більш ніж 70 млн. судових рішень. Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

Додатково ознайомтеся зі статтею "Розблокування ПН/РК: судова практика" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух". Скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом або придбайте бухгалтерський cервіс "Інтербух".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини