Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роботодавець може відсторонити від роботи без збереження заробітку за відмову від медогляду

Реклама

Відмова або ухилення від обов'язкових медоглядів - підстава для відсторонення роботодавцем працівника від роботи. Це допускає вчиняти ст. 46 КЗпП.

Схожа норма міститься в ст. 17 Закону України "Про охорону праці" від 14.10.1992 р. № 2694-XII, яка дозволяє роботодавцю притягнути працівника, який ухиляється від обов'язкового медогляду, до дисциплінарної відповідальності, а також зобов'язує відсторонити його від роботи без збереження зарплати.

Посилаючись на них Верховний Суд в постанові від 27.05.2021 р. у справі № 229/5715/19 доходить висновку про правомірність видання роботодавцем наказу про відсторонення від роботи слюсаря механозбірочних робіт 4 розряду без збереження зарплати до часу надання документів про проходження медогляду.

Обставинами справи встановлено, що після переведення на посаду слюсаря механозбірочних робіт 4 розряду цього працівника направили на обов'язковий попередній медогляд. Адже роботи на вказаній посаді пов'язані із локальними напруженнями переважно м'язів рук і поперекового поясу відповідно до Наказу МОЗ від 21.05.2007 р. № 246.

Проте обхідний лист з висновком про проходження медогляду працівник на підприємство не надав. Згодом підприємство отримало від медичного закладу дублікат направлення та обхідного листа з висновком про проходження медогляду, відповідно до якого працівник не придатний до роботи слюсарем механозбірочних робіт 4 розряду.

Тому суди дійшли обґрунтованого висновку про те, що оскаржуваний наказ про відсторонення працівника від роботи відповідав вимогам чинного законодавства України.

Із судовою практикою у сфері захисту трудових прав допоможе система VERDICTUM. Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини