Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держмитслужба виклала дані щодо 4 млн експортно-імпортних операцій

Реклама

Держмитслужба відкрила один із найочікуваніших наборів даних щодо експортно-імпортних операцій суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності у форматі відкритих даних через АРІ. Відтепер дані митних декларацій (знеособлені) можна скачати цілком легально, і до того ж в режимі реального часу, а також автоматизувати низку завдань щодо їх аналізу. І це все безкоштовно, інформує Держмитслужба.

Дані по конкретним експортно-імпортним операціям є одні з найбільш закритих у світі і часто оприлюднюються тільки як зведені статистичні показники. Україна стала однією з перших країн світу, що публікує дані по конкретним експортно-імпортним операціям на рівні граф митної декларації.

Які дані стали доступними:

· експортно-імпортні операції, починаючи з 13 лютого 2020 року (наразі це близько 4 мільйонів операцій);

· кожна експортно-імпортна операція містить інформацію з 17 граф митної декларації;

· знеособлена зведена інформація для статистичних цілей, починаючи з 2017 року (очікується незабаром).

Які задачі можливо вирішити на базі відкритих даних митниці:

· відкриті дані допомагають споживачам ухвалювати кращі рішення, даючи їм доступ до повнішої інформації про ринок (структуру, ринки збуту, тенденції).

· нові товари, сервіси та бізнес-моделі можна створювати з використанням відкритих даних (наприклад, рішення з аналітики ринку, довідник по історичним даним щодо оформлення товарів (об'єми, вартість, квоти і т.д.)).

· бізнес і державні органи влади можуть знаходити нові способи підвищувати ефективність взаємодії завдяки доступу до відкритих даних (наприклад, взаємодії щодо питань митної вартості, квот і т.ін.).

У Мінцифри додають, що тривалий час підприємці в Україні не мали доступу до детальних даних зовнішньоекономічної діяльності. Це перешкоджало ухвалювати оперативні та зважені рішення щодо розвитку бізнесу. "Чорний" ринок таких даних тільки зростав, а дані митниці можна було купити за $100-400. Відтепер українські підприємці можуть переглядати експортно-імпортні декларації, це допоможе бізнесу краще планувати свою діяльність, дослідникам спиратися на підтверджені та офіційні дані, а органам влади ефективніше взаємодіяти з бізнесом. Дані оновлюватимуться щомісячно.

Перевіряйте компанії, приватних підприємців та фізосіб у LIGA360. Система відобразить офіційні дані з держреєстрів: реквізити, судові справи, фінансовий і податковий стан. Замовляйте LIGA360 сьогодні та будьте впевнені у своїх бізнес-зв'язках.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини