Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У 2022 році реалізують електронну взаємодію із повернення помилково (надміру) сплачених коштів до бюджетів

Реклама

Мінфін розробив проект наказу "Про затвердження Змін до Порядку повернення (перерахування) коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів".

Документ необхідний для запровадження у 2022 році електронної системи взаємодії органів Казначейства з органами, що контролюють справляння надходжень бюджету (крім ДПС та Держмитслужби), у процесі повернення з державного та місцевих бюджетів помилково або надміру зарахованих коштів.

В Мінфіні нагадали, що З 01.11.2019 року запроваджено інформаційну взаємодію Казначейства з ДПС, а з 01.02.2021 - з Держмитслужбою, за якою повертають кошти, помилково або надміру зарахованих до бюджетів, на підставі електронних висновків. В такому випадку працює така схема:

1) платник подає заяву на повернення коштів до органу ДПС/ Держмитслужби;

2) орган ДПС/Держмитслужби формує електронний висновок, який підписує КЕП, через електронний кабінет погоджує електронний висновок з відповідним місцевим фінансовим органом у разі повернення коштів з місцевого бюджету та направляє такий електронний висновок до Казначейства на виконання;

3) Казначейство в автоматичному режимі інтегрує електронний висновок в платіжне доручення та здійснює повернення коштів.

Тож процес повернення коштів на підставі електронних висновків повністю автоматизований і не передбачає ручного втручання.

Саме тому аби спростити процес повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджету, та привести процес до єдиного порядку виникла необхідність запровадити електронну систему взаємодії Казначейства з органами, що контролюють справляння надходжень бюджету (крім ДПС та Держмитслужби).

Також проект наказу передбачає повернення коштів з бюджетів лише у безготівковій формі та встановлює, що оплачують послуги банків та підприємств поштового зв'язку при поверненні платникам платежів готівкою за рахунок коштів бюджету, з якого повертають цей платіж.

Подавати звітність, контролювати своєчасність і повноту сплати податків до бюджету та відслідковувати всі податкові зміни просто з рішенням LIGA360:Бухгалтер. Отримайте тестовий доступ.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини