Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС надала рекомендації, як застосовувати податкові штрафи при умові доведення вини платників податків

Реклама

В ДПС нагадують, що із 01.01.2021 року уведені норми Закону № 466, якими змінено розміри штрафів:

- при визначенні контролюючим органом суми податкового зобов'язання та/або іншого зобов'язання, контроль за сплатою якого покладено на контролюючі органи, зменшенні суми бюджетного відшкодування та/або від'ємного значення суми ПДВ платника податків (у розмірі 10%) (п. 123.1 ПКУ);

- затримці сплати узгодженої суми грошового зобов'язання - у розмірі 5% при затримці до 30 днів та у розмірі 10% при затримці більше ніж 30 днів (п. 124.1 ПКУ).

Водночас за вказані податкові правопорушення, вчинені умисно, визначено розмір штрафу - 25%. Водночас за діяння, передбачені п.п. 123.2 та 124.2 ПКУ, вчиненими повторно протягом 1095 календарних днів або які призвели до прострочення сплати грошового зобов'язання на строк більше 90 календарних днів, слідуватиме штраф в розмірі 50%.

Тому ДПС в листі від 26.03.2021 р. № 7485/7/99-00-18-02-02-07 надала Рекомендації щодо реалізації концепції притягнення до фінансової відповідальності платника податків за умови доведення його вини за результатами проведення камеральних перевірок.

Вони містять особливості порядку застосування штрафних (фінансових) санкцій відповідно до статей 123 - 124 ПКУ при проведенні камеральних перевірок платників податків - фізичних осіб, які не є самозайнятими особами.

Також в цих Рекомендаціях викладено:

- застосування норм ПКУ під час камеральних перевірок юросіб та самозайнятих осіб;

- особливості практичного застосування норм ПКУ під час камеральних перевірок (приклади);

- особливості процедури оскарження результатів перевірки (подання заперечень);

- перелік відомостей, які зазначаються в акті камеральної перевірки.

Податківці вказують, що фінансова відповідальність за окремо визначені ПКУ правопорушення нерозривно пов'язана із можливістю органів ДПС довести ціленаправленість (умисність) дій платника податків, його вину у вчиненні податкового правопорушення.

Вказане визначає необхідність дій з боку органів ДПС у зборі належної та допустимої доказової бази, яка переконливо буде доводити, що саме платник податків створив такі умови, за яких стало можливе вчинення податкового правопорушення. При цьому він міг та мав можливість дотриматися встановленого порядку, проте свідомо це проігнорував.

Також ДПС назвала ознаки вини платника у вчиненні податкового правопорушення.

З рішенням Liga360:Бухгалтер перевіряйте постачальників, клієнтів, контрагентів, дізнавайтесь код ЄДРПОУ, адресу реєстрації, статус платника ПДВ. Щоб скористатись усіма перевагами Liga360 для бухгалтерів замовте тестовий доступ.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини