Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Списання безнадійної дебіторки та кредиторки в період карантину - чи продовжуються строки позовної давності

Реклама

ДПС відповіла платнику податку, коли можна списувати дебіторську/ кредиторську заборгованість в період дії карантину, з огляду на норму із п. 12 Розділу "Прикінцеві та перехідні положення" ЦКУ.

Cитуація підприємства полягала в тому, що була дебіторська заборгованість, по якій строк позовної давності 3 роки минув 04.08.2020 року, а також рахується кредиторська заборгованість, по якій строк позовної давності 3 роки буде минати 28.12.2021 року. Тому його цікавило, чи означають зміни, внесені до ЦКУ, що в разі спливу строку позовної давності (3 роки) в частині списання дебіторської/кредиторської заборгованості в період дії карантину, строк позовної давності вважають таким, що не сплив та продовжують до закінчення карантину.

Безнадійною заборгованістю уважають заборгованість, за зобов'язаннями щодо якої минув строк позовної давності.

І хоча загальна позовна давність становить три роки (ст. 257 ЦКУ), на початку карантину до ЦКУ внесли п. 12 Розділу "Прикінцеві та перехідні положення", за яким під час карантину ці строки продовжують на строк дії такого карантину.

Тому під час застосування правил позовної давності, зокрема, й для визначення безнадійної заборгованості, треба враховувати положення ЦКУ про їх продовження під час карантину.

Джерело: ІПК ДПС від 07.06.2021 р. № 2293/ІПК/99-00-21-02-02-06.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини