Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП ліквідується, але має неповернену поворотну фіндопомогу – які податкові наслідки

Реклама

Суму поворотної фіндопомоги, яка отримана та повернута упродовж 12 календарних місяців з дня її отримання, не включають до доходу ФОП на ЄП 1-3 груп (пп. 3 п. 292.11 ПКУ).

Це означає, що ФОП на ЄП 1-3 груп, яка отримала поворотну фінансову допомогу, не враховує її суму у складі доходу за умови, що повертає таку допомогу протягом 12 календарних місяців з дня її отримання.

Якщо ФОП припиняє підприємницьку діяльність, то повинен враховувати, що держреєстрація припинення ФОП не припиняє її зобов'язань, які виникли під час підприємницької діяльності, та не змінює строків, порядків виконання таких зобов'язань та застосування штрафних санкцій і нарахування пені за їх невиконання (абз. 2 пп. 65.10.4 ПКУ).

Тож поворотна фіндопомога, неповернена ФОП на ЄП до припинення підприємницької діяльності до спливу 12 календарних місяців з дня отримання такої допомоги, після внесення запису про припинення підприємницької діяльності, є доходом фізособи.

Якщо ФОП прийнято рішення про припинення підприємницької діяльності та якщо нею не повернуто отриману поворотну фіндопомогу до спливу 12 календарних місяців, фізособа включає таку допомогу до загального річного оподатковуваного доходу та подає річну податкову декларацію про майновий стан і доходи як фізособа (громадянин).

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 107.01.03 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Також переглядайте публікацію "ФОП & надання поворотної фіндопомоги: податкові наслідки" в системі LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини