Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За помилки в бюджетних рахунках при сплаті податків не повинні штрафувати – Верховний Суд

Реклама

Верховний Суд уважає правильними висновками про те, що оскільки всі суми грошового зобов'язання з податку зараховують на єдиний казначейський рахунок, то помилковий розрахунковий рахунок в платіжному дорученні під час сплати суми податкового зобов'язання - не достатня правова підстава для висновку про несплату необхідної суми грошового зобов'язання у визначений строк. Тому в такому випадку цього не достатньо аби застосовувати на підставі п. 126.1 ПКУ штрафних (фінансових) санкцій.

У розглянутій судом справі платник податків помилково сплатило суму податкового зобов'язання з податку на прибуток приватних підприємств на реквізит бюджетного рахунку, призначеного для сплати збору під час набуття права власності на легкові автомобілі.

У подальшому підприємство звернулось з листами в управління ПФУ та Державної казначейської служби України з проханням перерахувати помилково сплачені кошти.

Суд уважає, що помилка під час перерахування узгодженої суми грошового зобов'язання з податку на прибуток до держбюджету має кваліфікуватися як дія, хоча й помилкова.

Проте дії, які не містять ознак бездіяльності платника податків при сплаті узгодженої суми грошового зобов'язання, не можуть бути підставою для застосування штрафів, передбачених п. 126.1 ПКУ.

Джерело: постанова ВС/КАС від 01.07.2021 р. у справі № 813/2772/16.

Із судовою практикою допоможе система VERDICTUM. Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

До Дня бухгалтера ЛІГА:ЗАКОН має щедрі подарунки. До 16 липня діє спеціальна пропозиція на цифрові рішення LIGA360 для бухгалтерів. Заходьте за посиланням та дізнавайтеся про умови першими.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини