Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада дала старт цифровізації процесу примусового виконання рішень

Реклама

ВРУ прийняла за основу проект Закону України "Про примусове виконання рішень" (№ 5660).

Новації цього документу умовно можна поділити за наступними напрямами:

1) розширення повноважень приватних виконавців та полегшення доступу до професії приватного виконавця для збільшення їх загальної кількості, розширення повноважень помічника приватного виконавця;

2) цифровізація процесу примусового виконання рішень;

3) визначення особливостей виконання окремих категорій рішень;

4) нові підходи до звернення стягнення на майно боржника, визначення особливостей звернення стягнення на окремі види майна.

Також законопроект пропонує запровадити принцип "один виконавчий документ - одне виконавче провадження", тобто поновлюватимуть виконавче провадження, за яким виконавчий документ було повернуто стягувачу, а не відкриватимуть нове виконавче провадження.

Встановлять й нові особливі порядки виконання, зокрема:

- рішення про відібрання дитини;

- рішення про повернення дитини в державу постійного проживання;

- рішення про витребування майна, передача стягувачу майна;

- рішення про витребування доказів;

- рішення про забезпечення позову;

- рішення про оплатне вилучення майна.

Буде передбачено, що для зарахування зарплати, пенсії, стипендії, коштів, звернення стягнення на які заборонено, а також інших коштів, накладення арешту та/або звернення стягнення на які заборонено законом, боржник-фізична особа матиме право відкрити поточний рахунок із спеціальним режимом використання.

Додатково визначать порядок виконання кількох рішень про стягнення коштів з одного боржника різними виконавцями. Зокрема, виконання кількох рішень щодо одного боржника здійснюватимуть у зведеному виконавчому провадженні. Це означає, що при відкритті виконавчого провадження виконавець (як державний так і приватний) зобов'язаний буде перевірити за даними автоматизованої системи виконавчого провадження наявність або відсутність іншого виконавчого провадження або зведеного виконавчого провадження щодо боржника стосовно якого відкрито виконавче провадження. У разі встановлення наявності відкритого виконавчого провадження щодо відповідного боржника виконавець у день відкриття виконавчого провадження зобов'язаний винести постанову про об'єднання виконавчих проваджень у зведене виконавче провадження, а у разі виявлення зведеного виконавчого провадження, - постанову про приєднання виконавчого провадження до зведеного виконавчого провадження.

Також користуйтеся публікаціями "Не вистачає зарплати для відрахування аліментів - як бути" в системі LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини