Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

При розрахунках за товари платіжними картками ФОП повинні вкладати чеки в посилки

Реклама

ДПС вкотре повертається до питання, чи потрібен РРО та/або програмний РРО при продажу товарів за допомогою мережі Інтернет у разі розрахунку платіжними картками Visa і MasterCard та іншими за умови доставки таких товарів поштою або кур'єрською службою.

Податківці переконують, що платіжні сервіси за своїм змістом - це системи для надання послуг з еквайрингу у дистанційному режимі.

Тому продаж товарів на умовах повної передоплати із застосуванням платіжних сервісів відбувається у три етапи:

1) операція з приймання платіжним сервісом коштів від покупця, про що формують відповідне електронне повідомлення про приймання коштів;

2) операція безготівкового переказу платіжним сервісом коштів, прийнятих від покупця, на банківський рахунок продавця;

3) передача товару покупцю.

З технічної точки зору між ФОП і фінансовою установою, якій належить платіжний сервіс, проводиться саме операція з безготівкового переказу коштів. Для такої операції застосування РРО не обов'язкове. Водночас суб'єкти (учасники) безпосередньо операції купівлі-продажу товару - ФОП, яка продає товари, і отримувач такого товару (покупець), який проводить грошовий розрахунок за цей товар у дистанційному режимі, за допомогою платіжного сервісу.

Факт виконання договору купівлі-продажу товару обумовлюють саме як отримання товару покупцем, а тому, продавець зобов'язаний забезпечити отримання покупцем розрахункового документа, який підтверджує факт оплати покупцем товару. Тож така операція має ознаки розрахункової в розумінні Закону про РРО, а застосовувати РРО при її проведенні обов'язково.

У випадку доставки поштою або кур'єрською службою товару, придбаного на умовах передоплати із застосуванням платіжних сервісів суб'єкт господарювання повинен вкласти у поштове відправлення раніше роздрукований з використанням РРО розрахунковий документ. Також, у передбачених законодавством випадках, продавець зобов'язаний вкласти у поштове відправлення гарантійний талон, технічний паспорт або інший документ, що його замінює, який має містити обов'язкові реквізити.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 109.03 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Маєте питання щодо РРО? Відповіді знайдете в системі LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Бажаєте отримати рішення LIGA360:Бухгалтер на вигідних умовах? Залишайте заявку на спеціальну знижку до Дня бухгалтера й аудитора.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини