Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Профспілки не погодили проект рішення про скорочення держслужбовців

Реклама

Профспілка працівників державних установ відмовилась погодити проєкт постанови КМУ "Деякі питання скорочення граничної чисельності працівників апарату та територіальних органів центральних органів виконавчої влади, інших державних органів".

Нагадаємо, НАДС розробило проект нормативного документа, за яким на працівників держорганів чекає чергове скорочення штату.

Профспілка наголошує, що в проекті відсутня інформація про фактичну кількість вакантних посад в розрізі працівників апарату та територіальних органів ЦОВВ, інших держорганів станом на сьогодні. Водночас зазначено про понад 30 тисяч виявлених вакансій протягом 2017-2020 років. Також відсутня аналітична інформація про причини наявності такої кількості вакансій.

Окрім того, проект постанови пропонує механічний і однаковий підхід до скорочення апаратів міністерства і ЦОВВ, не спирається на аналіз їх функцій, повноважень і завдань.

Наразі досі залишається не врегульованою процедура заповнення вакантних посад в період дії карантинних обмежень, пов'язаних з пандемією COVID-19, яка створила передумови для збільшення кількості вакансій в органах державної влади.

За базу розрахунку при розробці проекту постанови взята фактична чисельність станом на 1 квітня. Однак не взято до уваги, що кількість вакансій на цю дату обумовлена, зокрема тим, що на період карантину було скасовано конкурси, натомість діяли лише так звані добори на найбільш важливі посади. Конкурси було відновлено наприкінці березня, після чого почалося активне заповнення вакантних посад.

Запропонований підхід до скорочення приведе до вимушених змін в структурі держорганів, внаслідок чого багатьох держслужбовців буде понижено у посадах, а отже знизиться рівень оплати їхньої праці. До того ж, на сьогодні, розмір посадових окладів спеціалістів обласних та районних ланок становить менше розміру мінімальної зарплати. Єдина можливість для утримання кадрового потенціалу -стимулюючі виплати за рахунок економії фонду оплати праці.

Тож профспілка вважає, що необхідно терміново прийняти рішення щодо підвищення розміру посадових окладів, що дасть можливість не тримати вакансії виключно для економії фонду оплати праці для стимулюючих виплат.

Відмітимо, що НАДС та Мінфін напрацьовують реформу системи оплати праці держслужбовців.

Маєте кадрові питання? Відповіді знайдете в системі LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Не проґавте знижку 30% на цифрові рішення LIGA360 для бухгалтера й аудитора. Переходьте за посиланням, щоб отримати спеціальну пропозицію. Пропозиція обмежена.

Підписуйтеся на на канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини