Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відсутність в базі МТСБУ даних про поліс автоцивілки не робить його недійсним – постанова ВС

Реклама

Законодавець не пов'язує нікчемність договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності з неподанням інформації страховиком про укладені договори до централізованої бази даних.

Тож невиконання страховиком свого обов'язку щодо подання інформації про укладений договір обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності до централізованої бази даних не зумовлює його нікчемність.

Відповідні тези викладені в постанові ВС/КЦС від 28.07.2021 р. у справі № 759/24061/19.

Більш ніж 70 млн. судових рішень викладені у системі VERDICTUM, Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

В розглянутій справі страхова компанія здійснила страхову виплату власнику постраждалого у ДТП автомобіля та просила суд стягнути суму виплачених коштів з винуватця пригоди, оскільки вважала, що його цивільно-правова відповідальність не застрахована.

Місцевий суд, з рішенням якого погодився апеляційний суд, задовольнив позов, уважаючи страховий поліс винуватця ДТП недійсним, оскільки інформація про нього в центральній базі даних МТСБУ не знайдена.

Проте Верховний Суд скасував ці судові рішення й відмовив у задоволенні позову.

Сторони в заявах по суті справи визнавали укладення договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності відповідача (позивач визнавав цю обставину в позові; на підставі спільного повідомлення водіїв забезпечених транспортних засобів про ДТП він здійснив страхову виплату страхувальнику).

Суди встановили, що звертаючись до суду з позовом та на підтвердження вимог щодо обов'язку винної особи відшкодувати спричинену під час ДТП шкоду позивач надав виписку (довідку) МТСБУ, що поліс не дійсний. Відповідно до наданої представником позивача роздруківки перевірки чинності полісу інформацію про нього не знайдено, а бланк, що облікований страховиком, не використано.

Однак, згідно відповіді МТСБУ від 18.08.2020 року, наданої відповідачу, відомості ЦБД МТСБУ не впливають на валідність полісів, укладених в паперовій формі, а мають виключно інформативний характер.

Джерело: сайт Верховного Суду.

Щоб не пропустити інформацію про прийняття змін законодавства або появу роз'яснень - скористайтеся комплексним рішення для бухгалтера LIGA360.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини