Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС не радить скорочувати обсяг первинних документів

28 серпня 2021, 16:10
1259
0
Реклама

Залежно від напряму отримання або видачі товарно-матеріальних цінностей, матеріальних активів, юридична особа повинна оформлювати первинні облікові документи (товарно-транспортні накладні, накладні на відпуск товарно-матеріальних цінностей, акти приймання матеріалів тощо).

Але при цьому одні первинні документи не можуть замінювати інші, які є іншими за сутністю та формою, якщо це не передбачено Положенням про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку.

Така відповідь податківців на запит щодо можливості оптимізувати первинку та обмежитися у документуванні з контрагентами лише ТТНкою.

Принагідно у відомстві нагадують - належне оформлення та зберігання первинних документів - один з почесних обов'язків платника податків. Все, що стосується підтвердження нарахування та сплати податків, має бути ретельно "пронумеровано й прошнуровано" та, головне, забезпечувати контролерам змогу переконатися в правильності ведення господарюючим суб'єктом податкового обліку.

Для остаточного вирішення питання оптимізації первинки фіскали радять звертатися до Мінфіну.

У продовження розмови щодо оптимізації обліку радимо матеріал "Електронні первинні документи: який вигляд це має + Зразок положення про документування в електронній формі". Більше аналітики в LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Усі переваги дізнайтеся за посиланням.

Джерело: ІПК ДПС від 25.06.2021 р. N 2533/ІПК/99-00-21-02-02-06 .

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини