Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Касові ордери при використанні корпоративної картки не оформлюються

Реклама

Працівники часто використовують у відрядженнях або у розрахунках за товари (послуги) для потреб підприємств корпоративні електронні платіжні засоби (далі - корпоративна картка).

Тому періодично виникають питання до ДПС при використанні корпоративних карток, зокрема:

1) чи повинні операції з застосуванням корпоративної картки оформлюватись прибутковими та видатковими ордерами та веденням касової книги (оприбутковуватись в касі)?;

2) чи треба операції з застосуванням корпоративної картки відображатись в оборотно-сальдовій відомості (рахунок 30)?

Податківці відсилають до п. 20 розділу ІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148, за яким фізичні особи - довірені особи установ/підприємств - юридичних осіб, які відповідно до законодавства України одержали готівку з поточного рахунку із застосуванням корпоративної картки або особистої картки, використовують її за призначенням без оприбуткування в касі. Зазначені довірені особи подають до бухгалтерії установи/підприємства:

- звіт про використання готівки разом із підтвердними документами в установлені строки і порядку, визначені для підзвітних осіб законодавством України;

- документи про одержання готівки з поточного рахунку (чек банкомата, копія видаткового ордера, довідки за встановленими формами, сліп, квитанція торговельного термінала) разом з невитраченим залишком готівки.

Тож, підзвітна особа, яка використовує корпоративну картку, не одержує за її допомогою готівкових коштів. Якщо ж касові операції не супроводжуються прийманням або видачою готівки в/з каси підприємства, то вони не підлягають оформленню прибутковими та видатковими касовими ордерами, та не повинні відображатись в касовій книзі.

З цієї ж причини операції, проведенні у безготівковій формі з використанням корпоративної картки, не потребують відображення в оборотно-сальдових відомостях по рахунку 30 (субрахунку 301).

Джерело: ІПК ДПС від 03.08.2021 р. № 2933/ІПК/99-00-07-05-01-06.

Використовуйте поради із публікацій:

- "Як повернути невикористані кошти, зняті з корпоративної картки у відрядженні";

- "Працівник у закордонному відрядженні отримав інвалюту в банкоматі з гривневої корпоративної картки: облік розрахунків".

Більше аналітики в LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Усі переваги дізнайтеся за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини