Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін затвердив порядок видачі сертифікатів про вакцинацію від COVID-19 – де та як їх можна отримати

Реклама

Сертифікат можна замовити собі без подачі жодного документу, просто відправивши запит, треба лише підтвердити особу і дати згоду на обробку даних

Для врегулювання питання видачі сертифікатів про вакцинацію в електронній формі Кабінет Міністрів України постановою від 29 червня 2021 р. № 677 затвердив Порядок формування та використання сертифіката, що підтверджує вакцинацію від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби. Він набрав чинності 02.07.2021 р. Координаційний центр з надання правової допомоги розповідає, яким чином та за яких умов в Україні можна отримати бажаний сертифікат.

Перш за все, слід зазначити, що він видається особі за її запитом до відповідної уповноваженої державної установи - ДП "Дія". Запит можна подати особисто або через законного представника (наприклад, батьків малолітньої особи) за допомогою мобільного додатку порталу "Дія".

Для того, щоб сформувати COVID-сертифікат "Дія" використовує дані, наявні щодо запитувача у центральній базі даних. Тому для можливості використати такі дані, при подачі запиту необхідна однозначна згода особи на обробку (передачу та поширення) Національною службою здоров'я України (НСЗУ) її персональних даних, в тому числі медичних (а також даних законного представника, якщо запит подається представником).

Для встановлення особи, що подає запит, в тому числі через додаток "Дія" використовується система електронної ідентифікації, електронний підпис або інші засоби, за якими можна достовірно встановити особу. Таким чином, можна замовити собі сертифікат без подачі жодного документу, просто відправивши запит. Треба лише підтвердити особу і надати згоду на обробку даних.

Результати обробки свого запиту можна дізнатися з автоматичного повідомлення в порталі "Дія". Сформований сертифікат у цифровому вигляді також надається через портал "Дія". Важливо, що цифровий COVID-сертифікат і його паперова копія є рівноцінними та мають однакову юридичну силу (від себе додамо, що на час підготовки цієї новини сертифікат не був доступний на порталі, лише в мобільному додатку).

У Порядку визначаються декілька випадків, які виключають можливість видачі сертифікату. Перший випадок - це відмова особи надавати згоду на обробку своїх персональних даних. Без згоди на обробку даних НСЗУ не матиме можливості надати жодних медичних даних запитувача, в тому числі інформацію про вакцинацію. Наступна причина, яка унеможливлює видачу сертифікату - відсутність у Реєстрі пацієнтів в центральній базі даних інформації, яка підтверджує статус особи як законного представника. Це стосується ситуацій, коли запит подається законним представником. Третій випадок - відсутність у базі персональних чи медичних даних про особу, щодо якої подано запит.

Отже, безпосередньо підчас вакцинації варто пересвідчитись в правильності введення даних щодо пацієнта, щоб в подальшому не виникали незручності.

У разі отримання сертифікату про вакцинацію від гострої респіраторної хвороби COVID-19, сертифікат діє протягом 180 днів з дня отримання останньої дози вакцини. Дія сертифікату починається з дати другої дози, за виключенням вакцинування Janssen COVID-19 Vaccine. Ця вакцина передбачає одну дозу, тому сертифікат почне діяти через 14 днів після введення вакцини.

У разі отримання сертифікату про негативні результати ПЛР-тесту, він діятиме протягом 72 годин з години тестування (забору матеріалів у особи).

Якщо ж ви отримали сертифікат щодо одужання від COVID-19, він діятиме протягом 180 діб з дня тесту (забору матеріалів) на коронавірус, що дав позитивний результат.

Злагоджена робота бухгалтерії і ефективна взаємодія з іншими підрозділами компанії - запорука виживання в умовах карантину. ЛІГА:ЗАКОН створила ефективну екосистему для командного управління - LIGA360. Об'єднайте усю свою команду в єдиному робочому просторі з необхідним функціоналом для спеціалістів будь-якого профілю. Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується Ваш бізнес - спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини