Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оподатковують отримані після ліквідації ФОП кошти

23 вересня 2021, 13:45
1217
0
Реклама

Сума дебіторської заборгованості, яка погашається юридичною особою - боржником фізичній особі - підприємцю після припинення нею підприємницької діяльності, не включаються до доходу ФОП, а оподатковуються на загальних підставах, встановлених розділом IV ПКУ для платників податку - фізосіб, та не є базою для нарахування єдиного внеску.

Адже на момент проведення процедури припинення підприємницької діяльності дебіторська заборгованість лишається не погашеною і доходу підприємця не виникає.

Нагадаємо, що подання ліквідаційної звітності для спрощенців не передбачено. Тож вони востаннє подають податкові декларації платника єдиного податку за податковий (звітний) квартал, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, з наростаючим підсумком з початку року.

Також у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізособи - підприємця - платника єдиного податку, яка є платником ЄСВ, така особа зобов'язана подати додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» з типом форми «після припинення» у складі декларації платника єдиного податку - фізособи - підприємця.

Прозвітувати необхідно протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, або до закінчення такого звітного періоду, на який припадає дата припинення підприємницької діяльності.

А протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, слід сплатити єдиний внесок.

Також радимо матеріал «Закриваємо ФОП: алгоритм дій» сучасного медіа для бухгалтерів «Інтербух».

Де бухгалтеру знаходити відповіді на робочі питання? У системі LIGA360:Бухгалтер зібрано 1,4 тисячі алгоритмів дій та інструкцій. Придбайте систему прямо зараз та завжди майте роз'яснення експертів під рукою.

Джерело: ІПК ДПС від 01.09.2021 р. № 3234/ІПК/26-15-24-19-12

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини