Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд зробив висновок щодо включення до доходу ФОП акцизного податку

Реклама

Верховний Суд вказує, що ФОП на загальній системі оподаткування може віднести до складу витрат суми акцизного податку, включені до цін підакцизних товарів.

Про наведене свідчить і подальше вдосконалення законодавцем правового регулювання питання щодо оподаткування доходів, ФОП на загальній системі шляхом доповнення п. 177.3 ПКУ пп 177.3.1 згідно із Законом № 1797, де визначено, що не включають до доходу ФОП суми акцизного податку з реалізованих суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Суть спору - ФОП вважав, що правомірно не враховував до доходу акцизний податок, оскільки ФОП на загальній системі оподаткування може віднести до складу витрат суми акцизного податку, включені до цін підакцизних товарів.

Верховний Суд в постанові від 04.10.2021 р. у справі № 825/1722/17 погоджується, що ПДВ та акцизний податок мають однакову правову природу, а саме: обидва цих податки є непрямими. Однак, норма п. 177.3 ПКУ не робила виключення для ФОП щодо не включення акцизного податку до доходу.

В даному випадку мало місце нерівність у порядку визначення доходу від господарської діяльності ФОП та юридичних осіб, а включення акцизного податку до доходу ФОП негативно впливає на конкурентоздатність такого підприємця порівняно з юридичними особами - платниками податку на прибуток, що є порушенням ст. 42 Конституції України.

Акцизний податок з реалізованих суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів є доходом Держбюджету, а не підприємця, оскільки витрати по його сплаті не є такими, що належать до переліку витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів від господарської діяльності. Це свідчить про безпідставність донарахування контролюючим органом ПДФО, який сплачують фізособи за результатами річного декларування.

Протестуйте систему VERDICTUM, яка містить більш ніж 70 млн. судових рішень. Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

Обирайте комплексне рішення LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ від ЛІГА:ЗАКОН та миттєво подавайте звітність до держорганів, контролюйте борги й податки, а також моніторте контрагентів та бізнес-партнерів. Ознайомитися з пропозицією.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини