Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП не подають документи на промислову нерухомість для звільнення від податку

Реклама

В ДПС нагадують, що не виступають об'єктом оподаткування податком на нерухомість будівлі промисловості, які віднесені до групи "Будівлі промислові та склади" (код 125) ДК 018-2000, котрі використовуютьс за призначенням у госпдіяльності суб'єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B - F КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку. Звільнення передбачене у пп. "є" пп. 266.2.2 ПКУ.

Органи ДПС обчислюють базу оподаткування об'єктів житлової та нежитлової нерухомості на підставі даних Держреєстру речових прав на нерухоме майно, які безоплатно надають органами держреєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності (пп. 266.3.2 ПКУ).

Якщо платник податку надав органу ДПС правовстановлюючі документи на нерухоме майно, відомості про яке відсутні у базі даних інформаційних систем ДПС, то сплачують податок фізособи на підставі поданих відомостей.

Визначають належність будівель до того чи іншого класу будівель на підставі документів, які підтверджують право власності, з врахуванням класифікаційних ознак та функціонального призначення такого об'єкта нерухомості, згідно з Класифікатором.

Тому ФОП не надає до ДПС правовстановлюючі документи, які підтверджують належність об'єктів нежитлової нерухомості до категорії "Будівлі промислові та склади" (код 125) Класифікатора, якщо така особа є їх власником.

Такі документи надають у разі відсутності у базі даних інформаційних систем ДПС відомостей про класифікаційні ознаки та функціональне призначення об'єктів нерухомості.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 106.07 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Також ознайомтесь із статтею "Податок на нерухомість: чи сплачує ФОП за будівлі промисловості".

Більше аналітики в LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Усі переваги дізнайтеся за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини