Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Скільки податків доведеться сплатити при обміні квартирами

Реклама

ГУ ДПС в Одеській області нагадало порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна, який визначений ст. 172 ПКУ.

Не оподатковують ПДФО дохід, отриманий від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи об'єкт незавершеного будівництва таких об'єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, але за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки (п. 172.1 ПКУ). Проте умова про перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

У свою чергу дохід, отриманий від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об'єктів нерухомості (крім операцій з відчуження житлової нерухомості банками в порядку звернення стягнення за договорами іпотеки, що забезпечують кредит, наданий в іноземній валюті), зазначених у п. 172.1 ПКУ, або від продажу об'єкта нерухомості, не зазначеного у п. 172.1 ПКУ, оподатковують ПДФО за ставкою 5%.

Дохід від продажу (обміну) об'єкта незавершеного будівництва оподатковують у порядку, визначеному ст. 172 ПКУ для об'єктів нерухомого майна.

При обміні об'єкта нерухомості на інший (інші) об'єкти нерухомості дохід платника податку у вигляді отриманої ним грошової компенсації від відчуження об'єкта нерухомості, визначеного:

а) абз. 1 п. 172.1 ПКУ, - не оподатковують;

б) п. 172.2 ПКУ, - оподатковують за ставкою 5%;

Тож отриманий від обміну об'єктів нерухомості між фізичними особами - резидентами дохід (у вигляді вартості об'єкту нерухомості та грошової компенсації) у разі не дотримання вимог п. 172.1 ПКУ оподатковують ПДФО за ставкою 5%.

Переглядайте статті:

- "Юрособа продає об'єкт нерухомості фізособі - юридичні нюанси та податкові наслідки";

- "Чи можна повернути сплачений ПДФО, якщо договір купівлі-продажу квартири розірвано".

Більше аналітики в LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Усі переваги дізнайтеся за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини