Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КМДА, роботодавці та профспілки підписали Територіальну угоду на 2021-23 роки – що з оплатою праці та соцзахистом працівників

Реклама

Київська міська державна адміністрація підписала Територіальну угоду зі Спільним представницьким органом сторони роботодавців на територіальному рівні в місті Києві та Спільним представницьким органом профспілок та об'єднань профспілок Києва на 2021-2023 роки. Про це інформує Офіційний портал Києва.

Територіальна угода складається із п'яти розділів: економічний розвиток, збереження робочих місць та питання зайнятості; охорона та умови праці; оплата праці; соціальний захист і соціальні гарантії; соціальний діалог. А також двох додатків: порядок підготовки проекту Територіальної угоди, ведення колективних переговорів, підписання та здійснення контролю за її виконанням та порядок приєднання до Територіальної угоди.

Зокрема, в розділі «Оплата праці» йдеться про забезпечення зростання середньомісячної заробітної плати: у 2021 році - 6,7%, у 2022 році - 13,0% , у 2023 році - 11,0% (відповідно до попереднього року).

А у розділі «Соціальний захист і соціальні гарантії» рекомендовано передбачати в колективних договорах встановлення мінімальної тарифної ставки (окладу) за просту некваліфіковану працю не нижче рівня мінімальної заробітної плати, визначеного на відповідний бюджетний рік. А також встановлення для працюючих жінок, які виховують неповнолітніх дітей, скороченої тривалості робочого часу зі збереженням оплати праці за повний робочий час і надання додаткової оплачуваної відпустки матерям, які мають малолітніх дітей та дітей шкільного віку (вихідний день на 1 вересня тощо).

Як повідомляє КМО Профспілки працівників освіти і науки України відповідно до Угоди КМДА зобов'язується, зокрема, забезпечувати фінансування установ та організацій, які утримуються за рахунок бюджету міста Києва, в обсягах, необхідних для повної та своєчасної виплати заробітної плати з урахуванням доплат і надбавок, передбачених чинним законодавством; надати пропозиції щодо альтернативної земельної ділянки (замість земельної ділянки за адресою: вул. Сєченова, 9 у Голосіївському районі) для будівництва житлового будинку для працівників закладів освіти міста Києва; здійснювати в межах компетенції контроль за додержанням законодавства про працю на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від організаційно-правових форм господарювання, видів діяльності і галузевої належності, вимагати усунення виявлених порушень.

Як HR-спеціалісту ефективно оперувати із щоденним потоком інформації? На ІТ-платформі LIGA360:HR. Знаходьте відповіді з гострих питань кадрового адміністрування, правові позиції, новини й аналітику. Дізнайтеся більше про переваги LIGA360:HR за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини