Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін доповнить Положення про реєстрацію платників ПДВ новими формами документів

Реклама

Починаючи із податкових періодів після 01.01.2022 року застосовуватимуться норми Закону № 1525, який встановлює правила оподаткування ПДВ електронних послуг, котрі постачають нерезиденти фізособам, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Встановлено, що реєстрацію як платника ПДВ особи-нерезидента, який постачає електронні послуги фізособам, місце постачання яких розташовано на митній території України, проводять на підставі заяви про реєстрацію як платника податку такої особи-нерезидента.

Задля реалізацію цього порядку ДПС пропонує Мінфіну затвердити розроблений проект наказу "Про внесення змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість".

Щоб не пропустити інформацію про прийняття змін законодавства або появу роз'яснень податківців - скористайтеся комплексним рішення для бухгалтера LIGA360.

Проект наказу передбачає:

- виписати особливості реєстрації як платників ПДВ осіб-нерезидентів, де будуть регламентовані процедури реєстрації/перереєстрації/анулювання реєстрації як платників ПДВ осіб-нерезидентів;

- затвердити нові форми документів:

1) заяви про реєстрацію як платника ПДВ особи-нерезидента (форма № 1-РОН), яка містить підстави для внесення особи-нерезидента до реєстру платників ПДВ;

2) заяви про анулювання реєстрації як платника ПДВ особи-нерезидента (форма № 2-РОН), яка містить дані щодо загальної суми від здійснення операцій з постачання фізособам електронних послуг за результатами попереднього календарного року, що не перевищує суму в 1 млн. грн грн;

3) рішення про анулювання реєстрації як платника ПДВ особи-нерезидента (форма № 3-РОН), яка містить підстави для анулювання реєстрації як платника ПДВ особи-нерезидента, а також дані, що їх підтверджують;

4) рішення про відмову в анулюванні реєстрації як платника ПДВ за заявою особи-нерезидента (форма № 4-РОН), яке складається контролюючим органом у разі, якщо зазначена особою-нерезидентом у заяві за формою № 2-РОН загальна сума від здійснення особою-нерезидентом операцій з постачання фізособам електронних послуг за результатами попереднього календарного року сукупно перевищує суму, еквівалентну 1 млн грн.

Також унормовують питання реєстрації як платника ПДВ суб'єкта господарювання - платника єдиного податку першої або другої групи у разі його добровільного переходу на сплату єдиного податку зі ставкою, що передбачає сплату ПДВ (третя група 3%).

Додатково встановлять порядок присвоєння індивідуального податкового номера платника ПДВ. Зокрема, індивідуальний податковий номер для осіб-нерезидентів становить 9-значний податковий номер, який надають контролюючі органи згідно з порядком обліку платників податків і зборів.

Пошук відповідей на ситуації з бухгалтерського обліку займає багато часу? Знаходьте потрібну інформацію в один клік на ІТ-платформі LIGA360. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини