Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд пояснив, як підтвердити, що карантин – форс-мажор для бізнесу та виконання договору

Реклама

Підтвердження форс-мажорних обставин може бути підставою для звільнення від відповідальності за часткове або повне невиконання договірних зобов'язань, а не для примусового внесення змін до відповідного договору, якщо лише самим договором не передбачено іншого. Про це йдеться у постанові КГС ВС від 01.06.2021 р. у справі № 910/9258/20. Це та ще понад 96 млн судових рішень можна знайти у системі VERDICTUM. Бажаєте спробувати - тисніть сюди.

За результатами розгляду цієї справи суди попередніх інстанцій встановили, а КГС ВС погодився з тим, що позивач не довів як обставини, що унеможливлюють користування орендованими приміщеннями у повному обсязі, так і сам факт неможливості користування цими приміщеннями. Адже основним видом діяльності позивача є надання фінансових послуг, тоді як згідно з Постановою № 211 провадження діяльності з надання фінансових послуг, діяльність фінансових установ у зв'язку із запровадженням протиепідемічних заходів не заборонена.

КГС ВС звернув увагу на те, що у його попередніх постановах вже викладено висновок щодо застосування статті 14-1 Закону про ТПП, відповідно до якого:

- статтею 14-1 Закону про ТПП визначено, що засвідчення дії непереборної сили шляхом видачі сертифікату про форс-мажорні обставини покладено на ТПП України та уповноважені нею регіональні торгово-промислові палати;

- форс-мажорні обставини не мають преюдиційного характеру, і при їх виникненні сторона, яка посилається на них як на підставу неможливості виконання зобов'язання, повинна довести наявність таких обставин не тільки самих по собі, але й те, що ці обставини були форс -мажорними саме для даного конкретного випадку виконання господарського зобов'язання;

- доведення наявності непереборної сили покладається на особу, яка порушила зобов'язання. Саме вона має подавати відповідні докази в разі виникнення спору.

Ключовий висновок суддів у цій справі: підтвердженням існування форс-мажорних обставин, зокрема - й у формі запроваджених урядом карантинних обмежень, буде відповідний сертифікат ТПП України чи уповноваженої нею регіональної торгово-промислової палати. При цьому Закон № 530, яким доповнено ч. 2 ст. 14-1 Закону про ТПП положенням про віднесення до форс-мажорних обставин карантину, встановленого КМУ, не передбачає будь-яких законодавчих змін (виключень/особливостей) щодо підтвердження існування такої обставини.

Безліч завдань бухгалтера - єдина ІТ-платформа LIGA360. Знаходьте та аналізуйте законодавство з бухгалтерського обліку, читайте аналітику, отримуйте алгоритми дій в щоденних ситуаціях. Заручіться підтримкою надійного партнера ЛІГА:ЗАКОН для розумних професійних рішень.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини