Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін затвердив нову Методику нормативної грошової оцінки землі для усіх видів ділянок

Реклама

Уряд постановою від 03.11.2021 р. № 1147 ухвалив історичну для земельної реформи постанову «Про затвердження методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок» (набере чинності з дня офіційного оприлюднення, станом на 8 листопада ще не набрала чинності).

Методика встановлює методологічні засади проведення нормативної грошової оцінки земельних ділянок, яка застосовується у випадках, визначених Законом України «Про оцінку земель». Об'єктом нормативної грошової оцінки є земельні ділянки усіх категорій та форм власності в межах території територіальної громади (або її частини).

Дані про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки будуть оформляти за заявою (форму наведено у додатку 16 до Методики) як витяг із технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок (його форму наведено у додатку 17). Витяг із технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок повинен оформлятися і видаватися протягом трьох робочих днів з дати надходження відповідної заяви.

У разі подання заяви в електронній формі витяг або мотивована відмова у його наданні видається в електронній формі технічними засобами телекомунікацій з накладенням кваліфікованого електронного підпису, а за бажанням заявника можуть також надаватися в паперовій формі.

Щодо оцінки за старими правилами, то КМУ установив: затверджена з урахуванням вимог п. 271.2 ПКУ до набрання чинності Методикою № 1147 технічна документація з нормативної грошової оцінки земельних ділянок, технічна документація із загальнонаціональної (всеукраїнської) нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення (на відповідній території) є чинною до початку застосування рішення відповідного органу місцевого самоврядування про затвердження нової технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок.

Як повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, раніше одночасно існували три різні методики оцінки. Як наслідок, показники оцінки сусідніх ділянок могли дуже відрізнялися між собою. У громади була необхідність розробляти й затверджувати три різних види технічної документації. «Уряд уніфікував проведення такої оцінки, звівши все в одну методику. Тепер рада відповідної територіальної громади зможе затвердити НГО відразу для всіх земельних ділянок усіх категорій та форм власності на всій території громади за зрозумілими й прозорими процедурами», - підкреслив міністр.

Тепер нормативно-грошова оцінка визначається так: площа земельної ділянки, що підлягає оцінці, множиться на чітко визначений норматив капіталізованого рентного доходу та п'ять коефіцієнтів, які залежать від розташування, призначення та якості земельного активу. Іншими словами на кінцевий розмір НГО впливатиме те, наскільки близько земельна ділянка розташована до великих міст чи курортно-рекреаційних об'єктів; чи є вплив радіаційного забруднення; яке її цільове призначення; які регіональні та зональні фактори її місце розташування.

«Відтепер оцінка буде одразу на всю територію громади, а не на окремі «клаптики». Результати оцінки одразу по всій громаді потраплятимуть до Державного земельного кадастру і кожний бажаючий зможе отримати витяг про оцінку своєї ділянки швидко та без зайвих бюрократичних процедур», - резюмував Роман Лещенко.

Не дайте рейдерам і шахраям нажитися у період кризи! Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-Маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини