Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може ТЦУ-звіт подати уповноважена нерезидентом особа

9 листопада 2021, 17:00
320
0
Реклама

Нерезиденти (іноземні компанії, організації), які здійснюють господарську діяльність на території України та/або які належно акредитували (зареєстрували, легалізували) на території України відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва, і станом на 01.01.2021 не перебувають на обліку в контролюючих органах, були зобов'язані до 31.03.2021 року, подати до контролюючих органів документи для взяття їх на облік.

Після взяття на облік іноземної компанії як платника податку на прибуток, її постійне представництво знімається з обліку як платник податку на прибуток і залежно від того, чи акредитоване таке постійне представництво як відокремлений підрозділ на території України, має як платник інших видів податків:

• продовжувати перебувати на обліку в контролюючих органах, - у разі коли йдеться про акредитований відокремлений підрозділ нерезидента, що має код ЄДРПОУ;

• бути знятим з обліку в контролюючих органах (за заявою, в установленому порядку), - у разі коли постійне представництво не акредитоване як відокремлений підрозділ нерезидента і обліковується за 9-значним реєстраційним (обліковим) номером платника податків, який присвоюється контролюючими органами.

При цьому, нерезидент може наділити повноваженнями зі сплати податку на прибуток підприємств свій зареєстрований (акредитований або легалізований) відокремлений підрозділ (філію, відділення, представництво тощо).

Відповідні повноваження і обов'язки можуть бути передбачені у положенні про відокремлений підрозділ, яке затверджується нерезидентом, або у довіреності на виконання тією або іншою особою представницьких функцій в Україні, засвідченої в установленому законодавством України порядку.

Таким чином, Звіт та Повідомлення в Україні може подати особа, уповноважена на це нерезидентом. У розділі "Загальні відомості" Звіту та Повідомлення зазначаються реєстраційні дані такого нерезидента як платника податків в Україні.

Нагадаємо, раніше контролерами було розглянуто питання чи може Представництво сплатити податок на прибуток за Нерезидента та яким чином буде відображено 9-значний податковий номер Нерезидента при сплаті податку з рахунку Представництва, яке має власний 8-значний код ЄДРПОУ (ІПК ДПС від 02.06.2021 р. № 2229/ІПК/99-00-21-02-02-06).

На це податківці радять наступне.

При заповненні реквізиту "Призначення платежу" розрахункового документа у полі 3:

- друкується розділовий знак ";";

- друкується реєстраційний (обліковий) номер платника податків - нерезидента, який присвоюється контролюючими органами (має 9 цифр).

Далі поля платіжки заповнюють так:

1 - службовий код ("*");

2 - код виду сплати ("101" - сплата суми податків і зборів / єдиного внеску);

3 - реєстраційний (обліковий) номер платника податків, за якого здійснюється сплата;

4 - друкується роз'яснювальна інформація про призначення платежу;

5 - не заповнюється;

6 - не заповнюється;

7 - не заповнюється.

Додамо, що перевірки для встановлення ознак ведення нерезидентом господарської діяльності на території України, без взяття на облік, проводять відповідно до наказу Мінфіну від 23.02.2021 р. № 744.

Перевірка діяльності нерезидента без взяття на облік у контролюючому органі проводиться відповідно до положень глави 8 розділу II ПКУ з урахуванням особливостей, визначених пп. 14.1.193, п. 64.5, положеннями чинних міжнародних договорів України, якими регулюються питання оподаткування, а підстави її проведення визначені пп. 78.1.22 ПКУ.

Для проведення перевірок ДПС використовуватиме як відомості отримані зі звітності інших платників, так і іншу публічну інформацію.

Де бухгалтеру знаходити відповіді на робочі питання? У системі LIGA360:Бухгалтер зібрано 1,4 тисячі алгоритмів дій та інструкцій. Придбайте систему прямо зараз та завжди майте роз'яснення експертів під рукою.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 131.07 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини