Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може ФОП-єдинник другої групи надавати послуги з переробки давальницької сировини

Реклама

Податківці стверджують, що виготовлення ФОП - платником ЄП другої групи продукції з давальницької сировини суб'єкта господарювання, який перебуває на загальній системі, є порушенням умов спрощеної системи оподаткування.

Пояснюють це тим, що платники ЄП другої групи - це ФОП які проводять господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства (пп. 2 п. 291.4 ПКУ).

При цьому давальницька сировина - сировина, матеріали, напівфабрикати, комплектуючі вироби, енергоносії, що є власністю одного суб'єкта господарювання (замовника) і передаються іншому суб'єкту господарювання (виробнику) для виробництва готової продукції, з подальшим переданням або поверненням такої продукції або її частини їх власникові або за його дорученням іншій особі (пп. 14.1.41 ПКУ).

Тому операції з виробництва такої продукції є за своєю суттю операціями з надання послуг замовнику, що є порушенням умов застосування спрощеної системи оподаткування для ФОП - єдинника другої групи.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 107.02.01 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Як підприємцю самостійно орієнтуватися в законодавстві? Усі роз'яснення доступні в системі LIGA360:Підприємець. Деталі за посиланням.

Дізнайтеся про акційну пропозицію на ІТ-платформу LIGA360 до 30-річчя LIGA ZAKON.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини